Tres persones llegeixen fora de l'ermita de Sant Quirc, amb el poble d'Alins al fons

El Pallars ofereix espais on es pot gaudir del patrimoni, el paisatge i el silenci de la natura, racons en els quals el projecte Vall Ferrera Llegeix vol potenciar i impulsar la lectura. Fa uns quinze dies que aquest projecte està en funcionament: es poden trobar una cinquantena de llibres a l’ermita de Sant Quirc d’Alins, que els visitants podran agafar per endur-se a casa o bé destinar una estona a llegir-los en aquest racó. El projecte ha començat a Alins, però la finalitat és crear una xarxa de punts de lectura per tota la vall. Ja n’hi ha cinc de projectats. Les escriptores Maria Barbal, Raquel Piccolo i Montse Milan, i l’historiador Josep Calvet han apadrinat aquest projecte.

Joan Antoni Baron, un dels promotors del projecte, ha detallat que els punts de lectura que aviat s’estrenaran a la Vall Ferrera: Sant Francesc d’Araós, Sant Feliu de la Força d’Àreu, Sant Lliser de Virós i Santes Creus de Buiro seran els propers punts de lectura que es crearan.

Les caixes amb llibres per llegir o intercanviar que hi ha dins de l’ermita de Sant Quirc d’Alins

Baron ha explicat que els llocs escollits són espais emblemàtics i que conviden a la lectura de manera tranquil·la. Els títols i els autors que hi ha a dins de l’ermita de Sant Quirc són molt diferents, però prima la poesia i els relats curts per sobre de la resta. Baron ha comentat que és una elecció volguda per tractar-se d’un indret tant “poètic”, tant a dins de l’ermita com a fora.

Els llibres amb els quals va arrencar aquest punt de lectura i intercanvi són donacions de l’Associació Cultural Llibre Viu de Mataró. La idea ‘Vall Ferrera Llegeix’ va néixer al taulell de la llibreria Natura Llibres d’Alins en una conversa entre la seva propietària Meritxell Àlvarez i Joan Antoni Baron, un enamorat de la lectura i el paisatge pallarès. El projecte ha rebut el suport de l’Ajuntament d’Alins.