Dimarts, 16 de juliol del 2024

Lo Nicolau Artesà, la primera formatgeria en el·laborar i comercialitzar formatge de tupí

Realitzen formatges a partir de formatges sencers, i n'el·laboren de diferents varietats i gustos.

|

- Publicitat -

Ramon Punsola i Pilar Ruíz acaben d’obrir la primera i única formatgeria dedicada només a l’elaboració artesana de tupí, un formatge tradicional de les comarques del Pirineu resultant del reaprofitament d’altres formatges vells i secs. La novetat d’aquesta formatgeria és que el·laboren aquest formatge a partir de formatges sencers i no a partir de formatges sobrants, vells o secs.

Aquest projecte no és nou d’aquest any, el matrimoni va començar a fer aquest formatge a Mataró l’any 2017, però al arribar la pandèmia, van haver de parar. Durant aquells anys van decidir fer un canvi de vida anant a viure al Pallars, d’on era el pare del Ramon. Casa Nicolau de Boldís Sobirà, una de les 14 cases del poble, és la que ha donat nom a la formatgeria, anomenada Lo Nicolau Artesà, i ja compten amb una quinzena de varietats d’aquest formatge.

Publicitat

Ramon Punsola ha explicat que fan el formatge de tupí tradicional de pasta molt tova i untuosa, amb el sabor fort i intens característic d’aquest producte, i amb un regust del licor emprat en la seva elaboració. Però Lo Nicolau Artesà li ha afegit el seu toc personal i n’elabora diferents varietats com el tupí amb ratafia, xocolata, nabius, ceps, figues o nous.

Pots de boles de formatge de tupí amb oli

Però el toc més personal l’han fet amb el tupí de boles. Es tracta d’una recepta on han volgut unir la tradició del tupí amb la modernitat de presentar-lo amb boles. Els formatges que utilitzen per fer el tupí els compren a altres productors de la zona i ells solament fan la recepta del tupí.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

7 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you can find 30738 additional Information to that Topic: territorirural.cat/lo-nicolau-artesa-la-primera-formatgeria-en-ellaborar-i-comercialitzar-formatge-de-tupi/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/lo-nicolau-artesa-la-primera-formatgeria-en-ellaborar-i-comercialitzar-formatge-de-tupi/ […]

Comments are closed.