Divendres, 27 de gener del 2023

La Fira de l’Oli de les Borges Blanques obre les seves portes tot i la mala producció d’enguany

El president del Govern, Pere Aragonès, ha inaugurat el certamen i ha dit que cal fer "tot el que està en les nostres mans" per garantir la "continuïtat i rendibilitat" del sector.

|

- Publicitat -

La 60a edició de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques ha obert portes avui divendres marcada per la davallada de la producció i l’encariment dels costos. El president de la DOP Garrigues, Enric Dalmau, ha assegurat que en almenys 17 anys no s’havia vist una producció tant dolenta com la d’enguany, que ha estat marcada per la sequera i la calor. De moment, l’augment de preus al consumidor ha estat “moderat” i les cooperatives esperen poder subministrar tota la demanda. L’oli es manté entre 5,45 i 5,50 euros el litre a granel. El president del Govern, Pere Aragonès, ha inaugurat el certamen i ha dit que cal fer “tot el que està en les nostres mans” per garantir la “continuïtat i rendibilitat” del sector.

El president Pere Aragonès ha defensat la qualitat de l’oli d’oliva que s’elabora a les Garrigues i no ha dubtat en qualificar-lo del “millor que es fa al planeta”. En aquest sentit, ha remarcat que s’ha de fer tot el possible per garantir la continuïtat de les explotacions i la rendibilitat per facilitar la incorporació de joves i assegurar el relleu generacional “imprescindible”. Tot plegat, de la mà de la millora de la qualitat del producte amb la complicitat de la ciència i el coneixement d’institucions com l’IRTA.

El President del Govern, Pere Aragonès, durant el discurs a la 60a Fira de l’Oli de les Borges Blanques
Publicitat

Aragonès ha recordat el president Francesc Macià, amb arrels a les Borges Blanques, durant el seu exili a l’Habana, quan va redactar la constitució de la república catalana i va dedicar un dels articles a la defensa de la qualitat de l’oli. Pel president, el paisatge “meravellós” de les Garrigues no ha de ser un “jardinet” perquè els forasters puguin dir “que bonic que és”, sinó que ha de ser un espai per viure i desenvolupar-hi projectes. És la “Catalunya sencera”, que segons Aragonès, necessita igualtat d’oportunitats i per això ha defensat que el Govern emprèn iniciatives per fer-ho possible com la Llei d’espais agraris o les mesures de suport davant situacions d’emergència com les gelades de l’abril que van afectar el sector fructícola.

Abans de la inauguració i l’entrada al recinte firal, un grup de manifestants ha protestat contra el projecte de la planta incineradora de Tracjusa a Juneda i han entregat un manifest al president Aragonès.

Manifestants en contra de la planta de Tracjusa a la inauguració de la 60a edició de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques

Un any complicat pel sector

El president de la DOP Garrigues, Enric Dalmau, ha reiterat que la davallada de la producció afectarà la comercialització. De la mateixa manera ho farà la pujada dels costos de producció, que malgrat tot, és moderada de moment, ja que si les cooperatives apliquessin als preus tot el que han hagut de pagar, els consumidors no podrien pagar l’oli.

El que més preocupa és si tothom podrà comprar producte, i es que l’any passat, a Catalunya es van produir 39 milions de quilos d’oli i enguany només es preveu arribar a 16 milions. Segons Dalmau, en zones com el sud de l’Urgell, on no hi ha reg de suport, només es farà un 10% de la producció, però altres punts com el nord de les Garrigues, s’arribarà al 50%. “No havíem vist mai una situació així, però hem d’estar al peu del canó”, ha remarcat.

En la mateixa línia, alguns dels expositors, com Ramon Barrull, president de la Cooperativa de la Granadella, ha reconegut que es troben davant d’un any complicat per la collita minsa. Per això, ha defensat la qualitat del producte i confia que puguin subministrar a tota la demanda amb un preu competitiu que esperen que no es vegi afectat per l’encariment dels costos.

La 60a edició de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques s’allargarà fins diumenge i s’espera rebre milers de visitants que faran les seves compres d’oli pels propers mesos.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email