Divendres, 26 de abril del 2024

Aturem la incineradora a Juneda rebutja el nou projecte de Nova Tracjusa i faran mobilitzacions a l’octubre

|

- Publicitat -

La plataforma Aturem la incineradora a Juneda (Garrigues) es manifestarà a finals d’octubre a les Borges Blanques per rebutjar la ratificació de l’autorització ambiental a Nova Tracjusa, així com el nou projecte en què treballen els promotors i Acció Climàtica i que manté la gasificació de combustibles derivats de residus (CDR) per tractar purins. Lamenten que el projecte quedi fora de la moratòria a incineradores del Departament i asseguren sentir-se “enganyats” per alts càrrecs d’ERC. Per això, demanen als representants locals de la formació a les Garrigues “un pas al costat” per “coherència” amb el seu rebuig al projecte. La plataforma també incorporarà la nova proposta al contenciós que va presentar en relació amb Nova Tracjusa.

 

Publicitat

La plataforma considera “molt greu” la nota de premsa difosa per Acció Climàtica en què explicava que la conselleria i els propietaris de Tracjusa de Juneda, GAP Cooperativa, estan treballant en un projecte alternatiu per fer viable la planta de tractament de purins de Juneda. La nova proposta preveu multiplicar per quatre la capacitat de la planta per tractar dejeccions per generar biogàs. Així mateix hi incorpora la captació d’emissions de CO2 del complex per a usos industrials i la producció d’hidrogen verd amb energia solar. Tot i això, el projecte manté el tractament de combustibles derivats de residus (CDR) mitjançant gasificació.

 

“És un projecte ideat des dels despatxos del Departament d’Acció Climàtica en convivència amb l’empresa per fer una gran factoria de gestió de residus, que posa en risc mortal a tota una comarca i una població que hipoteca el seu futur per sempre”, ha afirmat el representant de la plataforma i portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez. Així mateix, ha acusat el Departament i la consellera Teresa Jordà de “mercenaris ambientals” per haver “actuat interessadament en defensa dels interessos econòmics privats de l’empresa, obviant l’aplicació de la normativa vigent en matèria de qualitat ambiental i de la seguretat i la qualitat de vida dels veïns, acordant una proposta de projecte d’esquenes al territori”.

 

Aturem la incineradora a Juneda acusa la conselleria i Jordà de “liderar una acció temerària i irresponsable d’abandó de les funcions públiques que li són pròpies a la conselleria que té les competències en matèria ambiental”. “Ha d’intervenir en l’arbitratge amb una posició imparcial, salvaguardant els interessos generals tant ambientals com dels efectes a la població, en aplicació estricta de la legalitat”, segons la plataforma.

Membres de la plataforma Aturem la incineradora a Juneda a la seu d’Ipcena de Lleida

“Ens sentim enganyats per alts càrrecs d’ERC perquè ens han dit reiteradament que a Tracjusa no es cremaran residus i que no s’incinerarà i que s’aplicarà la moratòria però en el document de la conselleria queda clar que es mantenen els CDR i que la moratòria no hi surt per a res”, ha assenyalat Vàzquez. “És una estafa i una il·legalitat perquè públicament s’hi havia compromès”, ha afegit.

 

La plataforma ha emplaçat els representants locals d’ERC a les Garrigues, especilament als municipis propers a Tracjusa, a “donar un pas al costat i deixar els seus llocs de responsabilitat, si realment estimen la seva comarca i són coherents amb els acords i amb seus programes electorals, que deixaven clara la seva posició contrària a aquest projecte”, ha afirmat Joan Vàzquez.

 

Mobilitzacions i actes a la tardor

Des de la plataforma han assegurat que “no es quedaran amb els braços creuats” i han anunciat una “tardor calenta” amb mobilitzacions i actes informatius “per impedir que el projecte tiri endavant”. En aquest sentit, preveuen dur a terme una manifestació a finals d’octubre a les Borges Blanques. A la vegada, han indicat que “reforçaran la defensa jurídica” i incorporaran la nova proposta en què treballen els promotors i Acció Climàtica en el contenciós administratiu que la plataforma va presentar contra Nova Tracjusa.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.