Dijous, 22 de febrer del 2024

Es constitueix una entitat que té com objectiu recuperar el control de les centrals hidroelèctriques catalanes

Exigeixen l'extinció de les concessions hidroelèctriques caducades i la reversió d'aquestes centrals a l'administració competent

|

- Publicitat -

Dissabte es va constituïr formalment la Plataforma per Recuperar l’Energia, una nova entitat que neix amb l’objectiu d’aglutinar la lluita per recuperar el control ciutadà i públic de l’energia i acabar amb la desigualtat estructural provocada per l’oligopoli elèctric. En aquest sentit, el nou espai preté incidir específicament sobre la gestió dels centenars de centrals hidroelèctriques que hi ha actives a dia d’avui a Catalunya i que en la immensa majoria es troben en mans privades.

La Plataforma ja va començar a caminar fa mesos amb la publicació a la seva web d’un manifest on s’exigeix l’extinció de les concessions hidroelèctriques caducades i la reversió d’aquestes centrals a l’administració competent, així com la gestió pública dels aprofitaments hidroelèctrics garantint una justa restitució territorial i que la municipalització sigui la via prioritària una vegada les centrals estiguin a mans públiques.

Publicitat

La Plataforma durà a terme campanyes d’incidència, aglutinarà i acompanyarà aquells municipis que vulguin revertir la concessió d’una central hidroelèctrica que es troba en el seu terme municipal i promourà de forma activa litigis judicials per recuperar el control d’aquelles centrals amb la concessió caducada o concedida amb irregularitats.

Cartell on s’anunciava la data de l’assamblea per a constituïr la Plataforma per Recuperar l’Energia

La jornada de constitució va celebrar-se a Sant Quirze de Besora, on l’Ajuntament precisament ja fa un any i mig que ha demanat l’inici de l’expedient de reversió de la central hidroelèctrica de Can Trinxet, que generarà precedent en tractar-se de la primera a revertir del Principat. A l’assemblea, es van debatre i aprobar els estatuts i la junta de l’entitat, que està conformada per una representació del món municipal i membres d’entitats com Enginyeria Sense Fronteres. A més, a la trobada van assistir-hi representants d’entitats com l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (Amep), la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Just o la Xarxa per la Sobirania Energètica i espais polítics com la CUP o Comunistes de Catalunya.

Els portaveus de la Plataforma han denunciat que davant el context d’emergència climàtica, d’especulació energètica i pujada de preus de l’electricitat, ha arribat l’hora de crear xarxa i organitzar-se perquè l’aigua dels nostres rius torni al control públic i que es pugui gestionar directament des dels territoris afectats. Volen esdevenir un actor actiu per promoure i assessorar processos de reversió de salts que es continuen explotant amb la concessió caducada, sense descartar emprendre mesures per la via judicial, com ha passat a l’Aragó, per aconseguir el control públic de les centrals hidroelèctriques.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] There you can find 79603 additional Info on that Topic: territorirural.cat/es-constitueix-una-entitat-que-te-com-objectiu-recuperar-el-control-de-les-centrals-hidroelectriques-catalanes/ […]

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]