Dijous, 28 de setembre del 2023

El Govern aprova un segon paquet d’ajudes al sector agrari per pal·liar les conseqüències de la sequera

La nova línia s'adreça a la fruita dolça i els conreus herbacis

|

- Publicitat -

El Govern ha aprovat un nou paquet d’ajudes per compensar les conseqüències de la sequera en el sector agrari. La nova línia s’adreça a la fruita dolça i els conreus herbacis i pretén “assegurar” que la pagesia “pugui continuar amb la seva activitat tot i les complexitats”, segons ha explicat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, després d’una reunió de la Taula Agrària. Entre la primera línia del maig, que es va destinar als farratges, i l’aprovada aquest divendres, la conselleria ha previst destinar uns 92 milions d’euros a fer front a les despeses derivades de la manca d’aigua en el sector primari. La quantitat de les ajudes varia en funció del tipus de conreu i de les hectàrees.

A la trobada d’aquest divendres, presidida per primer cop pel nou conseller David Mascort, hi ha participat Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), entre altres.

Publicitat

En concret, la nova línia d’ajudes és de 80 milions d’euros, que se sumen als 12 aprovats al maig. Aleshores la subvenció s’adreçava a la compra de farratge.

Diferents ajudes en funció del conreu

La línia anunciada aquest divendres preveu que pel sector de la fruita dolça es donaran al voltant de 5.800 euros per hectàrea, excepte en la cirera, on l’ajut serà de 3.000 euros per hectàrea. En ambdós casos hi haurà un topall de 100.000 euros per a les explotacions professionals i de 50.000 euros per a les no professionals.

Pel que fa als conreus herbacis de secà, la proposta és compensar les pèrdues de l’any passat -en algunes comarques concretes- i d’enguany. Pel 2022, l’ajut serà de 243 euros per hectàrea, amb un màxim de 20.000 euros per les explotacions professionals i 9.000 euros per a les no professionals. Pel 2023 les ajudes s’estenen a tot Catalunya, amb una valoració de 251 euros per hectàrea i els mateixos topalls. El mínim per poder rebre la subvenció serà de 1.500 euros.

En relació amb els herbacis de regadiu, la quantia serà de 712 euros per hectàrea, amb límit de 30.000 euros per a explotacions professionals i 13.500 per a no professionals. L’arròs i els farratges tindran un mòdul a part. Igual que en el cas anterior, també hi haurà un mínim de 1.500 euros per hectàrea.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email