Dissabte, 20 de abril del 2024

Agricultura tradicional per dinamitzar el Priorat

|

- Publicitat -

Recuperar les varietats autòctones per diferenciar el producte català. El Parc Natural de Montsant distribuirà el planter de varietats agrícoles tradicionals a més d’una vintena d’agricultors de la zona durant les jornades Biodiversitat Cultivada, que se celebraran el 26 d’abril a la seu del parc. La finalitat de l’esdeveniment és descobrir aquestes varietats pròpies, en alguns casos quasi oblidades, per tal de garantir-ne la conservació i cultiu. La iniciativa, que s’emmarca en l’Estratègia Catalana del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, està impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat i compta amb la implicació de la Fundació Miquel Agustí, el Consell Comarcal del Priorat i agricultors de la zona.

El lliurament de les llavors als agricultors suposa la culminació de la primera fase del projecte, que ha permès identificar una quarantena de varietats tradicionals de 12 espècies diferents que estaven fora de mercat. Per fer-ho, s’ha entrevistat més d’una cinquantena d’agricultors, la majoria majors de 70 anys. Posteriorment, la Fundació Miquel Agustí ha dut a terme la caracterització agromorfològica i per paràmetres de qualitat, i la multiplicació de llavors, la qual cosa ha permès la creació d’un reservori de llavors tradicionals amb excedent suficient per ser reintroduïdes a conreus del Priorat i el Montsant, que es conserven a Escola Superior d’Agricultura de Barcelona.

Publicitat

L’agricultura al Priorat està principalment dominada per cultius llenyosos, com la vinya i l’olivera, mentre que l’horticultura es limita a petits horts domèstics. En aquests horts, les varietats tradicionals han estat substituïdes sovint per varietats modernes més fàcils d’aconseguir. Ara, l’inici de la plantació d’aquestes varietats, amb la col·laboració dels agricultors implicats, permetrà obtenir més informació de les varietats tradicionals en la seva zona d’origen, per identificar quins cultius són més interessants per crear un producte diferenciador, d’alta qualitat i propi de la zona i per contribuir a la diversificació del sector rural del Priorat i a la seva dinamització. Així, la Generalitat espera revertir la tendència existent fins ara, i generar coneixement agronòmic i etnobotànic sobre aquestes varietats tradicionals, alhora que se’n recupera l’ús i es revaloren.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

13 COMMENTS

Comments are closed.