Dijous, 09 de maig del 2024

JARC reclama al govern espanyol incloure els cereals i farratges, l’olivera i l’horta en les rebaixes dels mòduls de l’IRPF

|

- Publicitat -

JARC reclamarà al govern espanyol que revisi algunes de les reduccions dels mòduls de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l’exercici 2021 relacionats amb sectors o territoris afectats per sequera, gelades, tempestes o plagues de conills que “han quedat inexplicablement fora de les rebaixes” com és el cas de l’olivera, els cereals i els farratges i l’horta, de la mateixa manera que alguns municipis lleidatans productors de fruita dolça afectats per gelades. D’altra banda, JARC celebra que s’hagin rebaixat els mòduls de l’IRPF en, com a mínim un 30% a tots els sectors ramaders, però lamenta que s’hagi exclòs la cria, guarda i engreix d’ocells, que “també ha patit els efectes de la pandèmia i la pujada de l’energia”.

 

Publicitat

L’episodi de gelades de principis d’abril que va afectar gairebé 9.000 hectàrees de cultiu a Lleida han provocat danys d’entre el 60% i 100% en fruita de pinyol, i del 50% en pera, en moltes finques del Baix Segre i Segrià, amb especial atenció a les fondalades de l’Horta de Lleida, i d’entre el 40% i el 80%, tant en pinyol com en llavor, a les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell i la Noguera. Per aquest motiu, JARC, considera “insuficients” les rebaixes de l’IRPF per a la fruita dolça per sota del 40%. Segons l’entitat, el fet que no s’hagin plantejat de forma generalitzada per a les comarques més afectades (Segrià, Noguera, Pla Urgell i Urgell) “és un greuge, que ha deixat sense la reducció a municipis productors evidentment afectats com, per exemple, Torres de Segre i Soses”.

 

Quant a la fruita seca, valora positivament que s’hagi tingut en compte la demanda de l’organització agrària de reduir els mòduls per al cultiu de l’ametlla a les Garrigues, però considera un “error” haver deixat fora diversos municipis del Pallars Jussà i la Segarra, “on s’hauria d’haver aplicat una reducció de mòduls encara que fos menor”, segons JARC. El mateix ha passat a municipis del Segrià, amb el cultiu de l’olivera.

 

A la demarcació de Lleida, JARC critica que els cultius de cereals i farratges han estat obviats pel Ministeri. L’entitat va demanar una rebaixa de mòduls d’entre el 30% i el 50% per diferents municipis, sobretot de les comarques de la Noguera, la Segarra, l’Urgell i el Pallars Jussà, afectats, en alguns casos per les gelades, però, sobretot, per l’escassetat de pluges i una plaga de conills que ha acabat arrasant moltes hectàrees de cultius. JARC continuarà reclamant al Ministeri que rectifiqui i apliqui la rebaixa a aquest sector.

 

Afectats per les pluges torrencials i les nevades de Tarragona, exclosos de la rebaixa

JARC celebra què també s’hagi atès la seva demanda de rebaixar els mòduls de l’IRPF al cultiu de l’arròs (Amposta, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Sant Carles de la Ràpita, l’Aldea, l’Ampolla, i Camarles); d’avellana (Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i a diversos municipis del Tarragonès); i d’ametlla (a tota la demarcació de Tarragona). També considera positiva la reducció de mòduls per a la producció de raïm de la Terra Alta i el Priorat, afectada per diverses tempestes amb pedregada durant l’estiu.

 

L’entitat demana, però, que es rectifiqui i es redueixin els mòduls dels cultius d’horta als municipis del Montsià i del Baix Ebre, afectats per les pluges torrencials de la tardor, que van fer perdre diverses collites. En el mateix cas, es troba el cultiu de l’olivera en aquests municipis, i en les comarques del Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, que van sofrir danys per les nevades a l’hivern. JARC considera que s’hauria d’haver tingut en compte, de forma generalitzada, una reducció de mòduls de, com a mínim, el 30%.

 

Cereals, farratges i alguns cultius d’horta, sense reduccions a Barcelona

Malgrat que JARC troba positiu que el govern espanyol hagi reduït els mòduls per als productors de carxofa del Baix Llobregat, ho considera “insuficient”. L’entitat troba a faltar la resta de cultius hortícoles de la zona, sobretot de fulla i llegum, que també van patir gelades al gener.

 

L’organització agrària va havia advertit que a la zona de la Catalunya Central, la falta de precipitacions en els moments decisius del cultiu de cereals i farratges, implicaria una davallada de la producció. En aquest sentit, “la rebaixa publicada no és suficient, i deixa fora molts municipis afectats del Bages i Osona”, lamenten des de JARC. Igualment, reclama augmentar la rebaixa en els cultius de farratgers al Berguedà, afectats  per les tempestes d’estiu, “on només s’ha tingut en compte la colza, deixant fora molts dels municipis afectats”.

 

L’entitat celebra, però, que s’hagin tingut en compte les seves peticions per a la vinya i la cirera. En el primer cas, va patir una reducció de la collita per la manca de pluja durant 2021 (Penedès, Garraf i Anoia), i en el segon, afectada per ‘cracking’ per excés d’aigua (Torrelles de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Sant Climent de Llobregat).

 

Farratges i olivera queden fora de les rebaixes a Girona

Finalment, JARC qualifica de “disbarat” que s’hagin exclòs de les reduccions els cultius de farratges, afectats per la sequera a les comarques del Baix Empordà i el Gironès, com havia sol·licitat l’entitat agrària, posant especial atenció al cultiu de l’alfals. Així, considera una “falta greu” no haver tingut tampoc un gest amb els productors d’olivera de l’Alt i el Baix Empordà, en un any amb escasses precipitacions, que ha afectat la producció. L’entitat afegeix, a més, que els forts vents de la zona que també van fer caure nombrosos fruits, de manera que la collita s’ha vist reduïda entre un 30 i un 40%.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

8 COMMENTS

Comments are closed.