Diumenge, 28 de abril del 2024

Acció Climàtica es compromet a definir ajudes per a les cooperatives afectades per les gelades i presentar-les en un mes

|

- Publicitat -

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es va reunir, ahir, amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i alts responsables del seu equip. En el marc de la reunió, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha assolit el compromís de presentar una proposta, en el termini d’un mes, per donar suport a les cooperatives de fruita dolça i de fruita seca així com a determinades explotacions afectades per la gelada històrica de principi d’abril.

 

Publicitat

Els socis d’unes 40 cooperatives de Lleida i Tarragona han perdut bona part de la collita i aquestes empreses veuran reduïts dràsticament els seus ingressos, amb pèrdues que arriben a superar el 85%.

 

A les comarques de Lleida estan afectades 19 cooperatives del Segrià, 5 de les Garrigues, 3 de la Noguera i 3 del Pla d’Urgell, mentre que a les comarques de Tarragona n’hi ha una desena de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Priorat o el Baix Camp. Per sectors, a 26 cooperatives el cultiu malmès és fruita (fruita de pinyol com préssec, nectarina i platerina, però també poma i pera), mentre que per a una quinzena de cooperatives s’ha posat en perill la producció d’ametlla.

 

Ramon Sarroca, president de la FCAC, lamenta “la magnitud dels danys provocats per una gelada històrica, tant per la seva intensitat com per l’extensió i l’època de l’any. Els danys en la producció d’enguany a molts fruiters i ametllers són irreparables i, davant d’una caiguda dràstica de l’entrada de producte, les empreses cooperatives afectades patiran una forta davallada d’ingressos i, si no es determinen ajuts directes al sector, podrien tenir dificultats per mantenir la viabilitat”.

Imatge de la reunió entre la FCAC i la consellera Teresa Jordà

Les mesures que proposi el DACC haurien de permetre fer front als costos fixos i mantenir l’estructura i minimitzar una possible implementació d’expedients de regulació de l’ocupació al territori.

 

A Catalunya, hi ha 37 cooperatives agràries de fruita dolça que produeixen el 45% del total de la fruita de pinyol (préssec, nectarina…) i el 34% de la fruita de llavor (poma i pera) de Catalunya. Les 73 cooperatives de fruita seca produeixen el 75% del total català d’ametlla.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.