Divendres, 26 de abril del 2024

Cientifics reclamen participar en l’aplicació de les iniciatives de renovables com l’eòlica marina flotant

|

- Publicitat -

Més d’un centenar de científics i experts han signat el ‘Manifest per al seguiment científic de l’energia eòlica flotant a Catalunya’, on reclamen “avaluar i acompanyar” les iniciatives de renovables i on recullen la importància de l’eòlica marina flotant en l’actual situació climàtica. Destaquen aquesta font d’energia pel seu potencial per assolir l’objectiu de neutralitat climàtica a Catalunya, fixat pel 2050. L’eòlica marina ha desenvolupat la tecnologia ‘flotant’, que acaba amb un dels principals problemes de la convencional: pot instal·lar-se en aigües més profundes i, per tant, més allunyades del litoral. Consideren aquest com un element clau per poder implantar-la a la costa catalana.

 

Publicitat

La implantació de l’eòlica marina presenta algunes dificultats. En primer lloc, la tecnologia és tan nova que les úniques dades que hi ha són dels projectes pilot de l’Atlàntic i del Mar del Nord, comenten. D’altra banda, defineixen el marc legal com a “complex” i expliquen que els impulsors dels projectes hauran de fer front a “les necessitats i sensibilitat del territori i de la fragilitat mediambiental de l’entorn”.

 

Per aquests motius reclamen que tant les administracions públiques com els promotors els hi donin veu, per aconseguir iniciatives més transparents. Asseguren que ambdós necessiten “la visió de científics de l’àmbit tecnològic, energètic, ambiental i social” per  engegar projectes de manera “correcta i sostenible”. Entre altres reclames, també demanen que es compti amb els agents socials de la zona perquè el territori “es beneficiï de manera justa”.

 

D’altra banda, els científics signants afirmen que és clau pel “present i futur de Catalunya” saber que tant la preservació dels “valors naturals i la biodiversitat” com la transició energètica han de coexistir. Segons asseguren al manifest, és “imprescindible” per a la transició energètica el rigor científic i el respecte al medi ambient.

 

De moment, els Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim publicats pel MITECO el mes de juny passat, en revisió, estableixen les costes del Empordà a Girona com a única zona per a ús d’eòlica marina a Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.