Dissabte, 13 de abril del 2024

Una empresa de Barcelona dedicada a l’agricultura vertical implanta un sistema de conreu que estalvia un 95% d’aigua

Els seus responsables presenten la tecnologia com un "complement" als cultius tradicionals 100% sostenible

|

- Publicitat -

La sequera persistent i la gran quantitat d’aigua que consumeix l’agricultura han obert la porta a implementar nous sistemes de cultiu més eficients. Aquest és el cas de l’empresa Farmbrots, que conrea brots d’alfàbrega, raves i d’altres varietats de verdures i hortalisses a través d’un mètode de cultiu hidropònic i vertical que estalvia un 95% d’aigua. Les plantes creixen sobre un sostrat de fibra de coco reciclada que els aporta els nutrients necessaris, així com la quantitat “exacta” d’aigua per desenvolupar-se. Segons els impulsors del projecte, aquesta és una eina clau per respondre a l’increment poblacional i de demanda previst pels propers anys i un “complement” per a l’agricultura tradicional 100% sostenible.

En una plantació vertical i interior ubicada al cèntric carrer Rocafort de la capital catalana, la petita ‘star-up’ Farmbrots cultiva una vintena de varietats de verdures i hortalisses comestibles. Les plantes creixen sobre un sostrat de fibra de coco i estan disposades en safates que permeten usar un sistema de regadiu al detall amb el qual no és perd “ni una sola gota d’aigua”. Ho ha explicat Adrés Clarós, un dels socis fundadors de la companyia, que ha assegurat que el cultiu hidropònic permet fer servir la quantitat “exacta” d’aigua que cada exemplar necessita. “No hi ha pèrdues i res va a parar al subsol, és molt eficient”.

Publicitat

Per fer-ho, l’empresa aplica un control exhaustiu de tot el procés i disposa d’un sistema d’il·luminació específic per garantir el correcte creixement de les plantes. “Tenim un programa informàtic que regula la temperatura, la humitat relativa o les concentracions de diòxid de carboni”, ha detallat Clarós que ha indicat que la tecnologia també aporta informació sobre les quantitats que cal plantar i recol·lectar cada jornada. A més, disposa de càmeres de visió artificial que, per exemple, els ajuden a predir situacions d’estrès hídric. “És un sistema adaptable a altres plantacions, però que presenta dificultats per implantar-se a gran escala perquè suposaria un augment de costos molt elevat”, ha reconegut.

Per aquest motiu, ha considerat que en cap cas aquesta metodologia pot arribar a substituir l’agricultura tradicional. “És una eina que tenim i que podem fer servir per cultivar certs tipus d’aliments, però està clar que la gran majoria seguiran venint del camp”, ha comentat. Així, ha deixat clar que no és una alternativa al sistema actual, sinó un “complement” que pot aportar grans beneficis.

En aquest sentit, ha recordat que l’augment constant de la població mundial i la necessitat urgent d’incrementar la producció d’aliments per abastir la societat és un altre dels reptes als quals l’agricultura ha de fer front. “Talar boscos per disposar de més superfície conreable ja s’ha vist que no pot ser la solució, la terra necessita temps per regenerar-se i l’aigua no és un recurs il·limitat”, ha assegurat Clarós, que ha dit que els conreus verticals poden tenir una gran utilitat en aquest context.

Productes 100% sostenibles

Clarós ha destacat que un altre dels atractius d’aquest sistema de conreu és que està pensat per l’entorn urbà i que és molt respectuós amb el medi ambient. “Fem un producte de proximitat, la distribució es duu a terme en vehicles elèctrics, i els envasos que utilitzem són de plàstic reciclat o elaborats a partir d’un producte orgànic”, ha comentat el responsable de Farmbrots que ha assenyalat que, a més, aquests aliments tenen un 40% més de vitamines.

Així mateix, ha afegit que es tracta de verdures que estan lliures de pesticides i altres químics, ja que com es conreen en espais interiors no estan exposats a inclemències meteorològiques o d’altres afectacions relacionades amb el medi animal.

Un centenar de restaurants i una línia de derivats alimentaris

Clarós ha explicat que actualment els productes que es cultiven i envasen des del carrer Rocafort van destinats a un centenar de restaurants amb els quals treballen. A més, ha indicat que recentment han obert una línia de subscripció per a consumidors, que poden demanar comandes en línia i rebre-les a casa. Per altra banda, la companyia ha tancat un acord amb un supermercat ecològic per fer-hi arribar les seves safates de brots ecològics.

Segons el soci fundador de la companyia, Farmbrots està explorant d’altres alternatives de mercat a través d’un equip d’I+D. Està estudiant la manera d’usar els seus cultius per fer cosmètics o suplements alimentaris i també s’està desenvolupant una línia de derivats que inclouria sucs, salses i productes per a nadons.

La previsió és adquirir una nau industrial per fer front a aquest increment de la producció a mitjan de 2025 o principis de 2026. Actualment la plantilla està formada per una desena de treballadors directes i indirectes i Farmbrots ja ha rebut ofertes per començar a operar a Argentina i Mèxic.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies