Diumenge, 28 de abril del 2024

Jordà demana impulsar mesures per ajudar el primer sector a afrontar la complicada situació actual

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà i Roura, ha demanat al govern espanyol la creació d’un grup de treball que impulsi mesures a nivell europeu, estatal i territorial, per ajudar les explotacions agrícoles i ramaderes a afrontar la complicada situació que viuen actualment.

 

Publicitat

En una carta, adreçada al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, Jordà posa de manifest la triple problemàtica que enfronta el sector amb la crisi d’Ucraïna i les seves derivades, la sequera i l’increment dels costos energètics.

 

Els efectes generats per la invasió d’Ucraïna

A l’escrit, la consellera apunta com el sector està patint els efectes que està generant la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que ha accentuat la tendència alcista del preu dels cereals als mercats internacionals que ja es mostrava al llarg dels últims mesos. Això provoca que la pressió sobre els preus de les matèries primeres per a l’alimentació ramadera sigui molt notable.

 

Catalunya el 2021 es van importar d’Ucraïna 1.200.911 tones de cereals (21,77% del total de les importacions), de les quals 1.116.632,64 Tones van ser de blat de moro (35,72% del total d’importacions), que són productes bàsics per a l’alimentació de la ramaderia per l’efecte que pugui tenir sobre el marge de les explotacions ramaderes i la rendibilitat per afrontar aquesta situació.

 

L’escassetat de pluges

D’altra banda,  l’escassetat de precipitació tan sostinguda en el temps ha generat una sequera agronòmica que, per manca d’aigua, està provocant danys a tots els cultius en general, i especialment als farratgers, cosa que afecta directament les explotacions ramaderes que, davant la falta d’aliment, han de fer una despesa extraordinària en compra de farratge.

 

A més, si segueixen aquestes baixes precipitacions, s’accentuarà la sequera hidrològica, relacionada amb la disponibilitat d’aigua, de manera que és possible que s’hagin d’aplicar restriccions a l’aigua de reg, cosa que afectarà directament els cultius de regadiu com són el blat de moro i la fruita dolça.

 

Els costos energètics

Un altre factor que està afectant al sector és l’increment dels costos energètics i de tots els inputs implícits en l’activitat agrària, que fa que moltes explotacions es trobin ara, o en un futur no llunyà, en una situació molt complicada de la que segurament moltes no podran sortir-se’n soles.

 

Finalment, a la carta la consellera també destaca que les assegurances agràries són una eina que ha de permetre, a les explotacions, salvar econòmicament aquesta situació, tenint en compte que, en alguns casos, si aquesta situació continua, les pèrdues poden arribar a ser molt elevades, posant en perill la viabilitat i continuïtat d’algunes. Per tant, demana de seguir treballant per millorar el sistema de les assegurances agràries, i més en una situació de canvi climàtic ja que, en alguns casos, no acaba de cobrir de manera suficient, els danys que es produeixen i que haurien de cobrir.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies