Amb el suport de:

Amb el suport de:

Dilluns, 19 de maig del 2025

Edita:

Vic reivindica “l’excel·lència” del formatge artesà amb una nova edició del Lactium

La mostra reuneix 40 elaboradors amb més de 200 referències per tastar i comprar

|

- Publicitat -

Vic celebra aquest cap de setmana la 17ª edició de la mostra de formatge artesà Lactium. La cita vol reivindicar “l’excel·lència” d’un producte amb una extensa tradició a Catalunya, destaca a l’ACN el director de l’esdeveniment, Isaac Gelabert, que apunta que durant dos dies el sector exhibeix el seu “màxim aparador”. El parc Jaume Balmes reuneix 40 productors artesans amb més de 200 referències per tastar i comprar, amb onze participants nous respecte l’any passat. També hi ha tretze elaboradors artesans d’altres productes “que conjuguen molt bé amb el formatge”, com pà, cervesa, vi o codonyat. L’activitat al parc firal tindrà dos moments clau: la tria del Millor Formatge Artesà Català i del Millor Pastís de Formatge Català.

Lactium ha desplegat des de primera hora d’aquest dissabte el bo i millor del sector formatger “per fer molta divulgació, exposar la cultura, la història i la importància de les persones i el bestiar que hi ha rere cada producte”. Gelabert assegura que la mostra és un reflex del “dinamisme” que viu la producció artesanal de formatges, “el sector en què hi ha més emprenedoria en l’univers rural”.

Publicitat

En aquest sentit, destaca que enguany hi hagi onze elaboradors nous a la cita en comparació a l’any passat, “fet que posa de manifest que Lactium és l’aparador d’allò que passa al món formatger català”. “Estem encantats de tenir noves formatgeries”, emfatitza, tot ressaltant que per primer cop la cita osonenca compta amb un elaborador de la Vall d’Aran.

Arribats a la 17a edició, Gelabert celebra que la cita s’hagi consolidat com un referent en la prescripció del producte “perquè la gent entengui que rere cada formatge hi ha un esforç i un sector que està molt preparat”. La previsió és atraure entre 20.000 i 25.000 visitants davant els quals Lactium vol “reivindicar” el potencial dels formatges que es fan arreu del territori català.

De fet, assegura que Catalunya és “molt admirada” com a terra productora de formatge artesà “perquè és molt heterogènia”. Gelabert indica especialment “l’explosió” que hi va haver als anys 80, quan es van incorporar noves elaboracions més enllà del mató, el tupí o el recuit. “Els productors van començar a importar tècniques d’altres països i ara a Catalunya pots gaudir d’una àmplia infinitat de formatges molt diversos”, presumeix.

L’extravagància triomfa entre els clients

Al Parc Jaume Balmes, l’afluència de visitants ha anat a l’alça a mesura que s’acostava el migdia amb la intenció de tastar els més de 200 formatges posats a disposició del públic, i gaudir de les activitats complementàries.

A totes les parades l’activitat ha estat frenètica, “i és que el formatge artesà t’assegura un producte de qualitat, natural, sense additius industrials i que aporta valor al territori”. Així ho resumeix Raquel Mora, de l’Aubreda, elaboradors de Sant Martí de Llémena (Gironès), que asseguren que Lactium és una de les trobades més importants pel sector.

En el seu cas, porten a Vic propostes singulars com un rul·lo de llet de cabra cendrat o diversos productes de pasta cuita, “que recorden al formatge alpí, que aquí no és tan habitual”. Prop seu, l’elaborador Pere Pujol, del Molí de Ger (Cerdanya), celebra que molts visitants a la fira busquin productes extravagants, com un formatge madurat amb brisa de raïm.

“Per molts formatges acadèmics que oferim, fets de la millor manera possible, la gent sempre s’acaba fixant en el més estrambòtic”, assegura. Pujol reivindica el “segell identitari” dels formatges artesanals, “que estan fets en un determinat poble, que té una herba determinada, un tipus de ramat determinat i un vincle únic amb el territori”. Assegura que una de les claus del sector és “respectar els paràmetres de proximitat, territori i petita producció”.

Un ‘tour’ per triar el millor formatge

Més enllà de l’activitat als estands expositors, una de les atencions del Lactium passa, un any més, per la deliberació dels jurats que han de concedir el Premi Millor Formatge Artesà Català i el Premi Millor Pastís de Formatge Català. En el primer cas, enguany s’ha estrenat un ‘tour’ per recórrer la geografia catalana a través de deu etapes per seleccionar els millors formatges de tretze categories.

Fins ara, durant el Lactium es convocava a Vic un jurat de 70 experts per deliberar sobre cada categoria en un sol dia, però l’organització ha optat aquest cop per exportar el concurs i esponjar-lo durant diverses setmanes. Aquest dissabte al matí s’ha celebrat la darrera etapa a la capital osonenca, amb els formatges de pasta tova, blaus i matós. Un cop seleccionats els millors de les tretze categories, a la tarda es coneixerà el formatge que el jurat consideri millor de tots.

En paral·lel, durant el matí s’ha reunit el jurat del concurs de pastís de formatge, que celebra la tercera edició amb un total de 35 participants. La finalitat és reconèixer la millor elaboració feta per una pastisseria o restaurant. Les receptes han de contenir com a base de la crema del pastís un mínim d’un 20% de formatge català, han d’estar cuits al forn i no poden superar els 20 cm de diàmetre. Aquest dolç veredicte es coneixerà diumenge al migdia.

Totes les activitats de Lactium s’emmarquen dins de la iniciativa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies