Divendres, 29 de març del 2024

Vic celebra la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible on es mostren les novetats del sector

Jordà admet que el país "no estava prou preparat" per la transició energètica, però diu que hi estan treballant

|

- Publicitat -

La 2a edició de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible aplega a Vic més de 50 expositors dels sectors de l’autoconsum elèctric, la biomassa i la bioconstrucció. Són tres sectors que estan experimentant un fort creixement, però moltes empreses presents a la fira creuen que hi ha molts deures a fer. “Falten treballadors, falten ajudes públiques i, sobretot, agilitzar permisos”, explica Marc Figueras, de Lignia Biomassa. De la seva banda, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, admet que el país “no estava prou preparat” per la transició energètica, però diu que hi estan treballant. “No serveix de res mirar enrere, el que hem de fer és apuntalar i posar tots els recursos perquè això no té aturador”, assegura.

Unes persianes amb panells solars incorporats que produeixen energia elèctrica o uns recuperadors de calor i fred que permeten estalviar energia són algunes de les novetats que s’han presentat aquest divendres a la segona edició de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS). Es tracta de dues innovacions fetes per l’empresa Prana Smart, que té la producció a Ucraïna. El director general de l’empresa a Espanya, Sergi Alexandrovich, ha explicat que a causa de la guerra van haver d’aturar durant dos mesos i mig la producció, però que mica en mica l’estan recuperant.

Publicitat

Aquesta és una de les cinquantena d’empreses que aquest any participen a la fira, que va néixer l’any passat com una manera d’aglutinar altres fires que se celebraven des de feia anys a la ciutat (biomassa, biogàs, fusta i autoconsum). Les empreses que s’hi exposen coincideixen a afirmar que el sector passa per un moment d’auge, però lamenten que no poden absorbir la demanda que hi ha. Així ho explica Marc Figueras, el gerent de l’empresa Lignia Biomassa, que ha assegurat que ara mateix ja tenen contractes tancats fins aquí a tres anys.

També passen per un bon moment les empreses que venen calderes de pèl·lets. Cristian Fortes, del Departament Comercial de l’empresa Ökofen, ha explicat que les subvencions Next Generation han “ajudat” a animar el sector i cada cop més gent s’anima a optar per aquesta energia. Tot i això, creu que l’increment de costos de l’energia han fet que “es freni una mica” la transició energètica, però creu que “la tendència és positiva”.

La consellera Jordà conversant amb un dels expositors de la fira

Les empreses, però, asseguren que hi ha deures a fer. En aquest sentit, Marc Figueras lamenta que “falten treballadors, cal més mecanització i també ajudes públiques per poder fer inversions, així com agilitzar els permisos”.

De la seva banda, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha celebrat que Vic hagi apostat per aquesta transició energètica “en un moment de plena emergència climàtica”. Jordà ha admès que cal fer també “autocrítica” perquè “possiblement com a país no estàvem prou preparats” per la transició energètica. Jordà assegura que falten instal·ladors, que cal modernitzar la maquinària dels boscos o que es necessita mobilitzar més fusta, però deixa clar que s’hi està treballant. “No serveix de res mirar enrere, el que hem de fer és apuntar-ho, posar-hi tots els recursos i esforços, i la fira d’avui és una mostra que això no té aturador”. La consellera també ha deixat clar que aquesta transició s’ha de fer de manera “sostenible i planificada”.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, atenent els mitjans a Vic

Una fira amb diverses jornades de formació i divulgació

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha explicat que enguany la fira ha crescut en xerrades i tallers i apunta la importància de “fer pedagogia”. “Aquest és un canvi que ens ve i tots hi hem d’apostar: el país, les empreses, la ciutat i, evidentment, la ciutadania”.

El plat fort de les jornades de formació i divulgació d’aquesta edició són les jornades de construcció amb terra. Hi ha ponències, taules rodones, visites d’obres, tallers i exposicions amb l’objectiu de posar en valor la tècnica de construcció amb terra i conscienciar a la població de la importància de recuperar-la i protegir-la. A banda, la fira també oferirà jornades sobre autoconsum elèctric, biomassa, geotèrmia, salut i construcció i fusta constructiva.

Com a novetat la fira incorpora enguany una trobada d’artesans de la bioconstrucció i l’autoconstrucció on es podrà veure en directe com treballen. Hi haurà mostres de construcció amb terra, calç, fusta, volta catalana, canyes, palla o pedra. En total hi participaran 13 artesans de diferents disciplines.

L’espai de la fira es reparteix en tres sectors. El primer inclou fabricants, instal·ladors, distribuïdors, comercialitzadores, enginyeries i consultories relacionades amb l’autoconsum elèctric. El segon esta format per empreses de l’àmbit de la bioenergia, i el tercer està destinat a professionals del sector de la bioconstrucció, que estan especialitzats en cases passives, en fusta constructiva, en nous materials i en assessoraments tècnics i arquitectònics.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: territorirural.cat/vic-celebra-la-fira-de-lenergia-i-la-construccio-sostenible-on-es-mostren-les-novetats-del-sector/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: territorirural.cat/vic-celebra-la-fira-de-lenergia-i-la-construccio-sostenible-on-es-mostren-les-novetats-del-sector/ […]

Comments are closed.