Dimarts, 31 de gener del 2023

Veïns i entitats d’Osona es posicionen en contra de la instal·lació d’un mercat nadalenc a Folgueroles

Des de la plataforma Per Una Plana Viva al·leguen que la "delicada" situació de sequera i la necessitat d'estalviar energia fan "incomprensible" que s'hi pugui establir un mercat nadalenc.

|

- Publicitat -

Concerts, espectacles familiars, tirolina, tobogans de gel, foodtrucks, una pista de gel, teatre i diversos expositors. Aquestes són algunes de les propostes que planteja el Caganer Festimarket, una iniciativa privada que té previst començar aquest dissabte i que durant un mes es preveu instal·lar en uns terrenys rústics a Folgueroles (Osona). La plataforma Per Una Plana Viva no veu bé el projecte i en un manifest ha mostrat la seva oposició a un model que consideren “insostenible”, tant per la sequera com per la despesa energètica. “No entenem com es pretén fer concerts i pistes de gel en un sòl d’alt valor agrícola”, ha criticat Fermí Tanyà des de la plataforma. L’alcalde, Xavier Roviró, ha dit que encara estan estudiant la proposta.

 

Publicitat

50 entitats de la comarca d’Osona han signat un manifest per mostrar el seu rebuig al festival de Nadal que es vol organitzar a Folgueroles. El Caganer Festimarket es vol instal·lar en uns terrenys que l’empresa organitzadora ha llogat a Folgueroles, entre aquest terme i Tavèrnoles. Des de la plataforma Per Una Plana Viva al·leguen que la “delicada” situació de sequera i la necessitat d’estalviar energia fan “incomprensible” que s’hi pugui establir un mercat nadalenc. De fet, segons els seus càlculs, la despesa d’aigua que requerirà el manteniment de la pista de gel o el tobogan és “injustificable”.

 

L’alcalde de Folgueroles, Xavier Roviró, ha explicat que encara estan estudiant la proposta que l’empresa organitzadora va presentar-los tot just ara fa quinze dies. Un dels aspectes que preocupa el consistori és l’aforament i l’impacte a nivell de mobilitat que pugui ocasionar a visitants i veïns. L’empresa ha demanat els permisos per un mercat que podria acollir 1.950 persones. “És una carretera que comunica dos pobles. Què farà la gent que no pugui entrar?, es pregunta el batlle.

 

De fet, però, la xifra és un altre dels elements que denuncien des d’Una Plana Viva. Mentre que s’ha demanat un permís pel mercat amb un aforament de 1.950 persones, el pàrquing que es vol instal·lar és per a 2.800 vehicles. “Un aforament per sota les 2.000 persones els evita haver de demanar permisos que saben que no els donarien”, ha dit Fermí Tanyà. “Amb 2.800 places d’aparcament vol dir que tranquil·lament hi poden haver 8.000 o 9.000 persones diàries”, ha criticat. D’aquesta manera, les proporcions del mercat “estan molt per sobre dels permisos que han demanat i l’impacte serà molt més elevat del que volen fer semblar”, ha denunciat.

 

Tanyà creu que serà “molt difícil” que el consistori s’hi pugui oposar amb un aforament de 2.000 persones. “Però és un error perquè el mateix POUM prohibeix moltes activitats que hi volen fer, com els concerts o la pista de gel”, ha dit.

 

De la seva banda, Xavier Roviró ha assegurat que en cas que el mercat fos permanent s’aplicaria el POUM, però han d’acabar d’estudiar si el fet que sigui un mercat provisional en un terreny rústic tampoc hi té cabuda. L’alcalde també ha reclamat més suport des de la Generalitat per gestionar aquest tipus d’esdeveniments en municipis tan petits com el seu. “La Generalitat s’hauria de mullar més”, ha reclamat Roviró.

 

Els organitzadors defensen un model de mercat adreçat al públic familiar

Xènia Cabanas, una de les organitzadores, ha explicat que treballen amb la previsió de poder obrir portes aquest dissabte, malgrat que admeten que no tenen el vistiplau definitiu del consistori. Sobre l’aforament, insisteixen que el nombre màxim de persones que hi haurà en el mateix moment és de 1.950, tot i que s’ha plantejat un nombre superior de places d’aparcament amb l’objectiu d'”evitar aglomeracions”. De fet, sobre els accessos al mercat, des de l’organització expliquen que s’intentarà que els vehicles entrin per Tavèrnoles, “perquè és la carretera que queda més a prop dels aparcaments”. D’altra banda, encara que no siguin necessaris, per la dimensió que han donat al mercat, també han encarregat plans d’autoprotecció.

 

En qualsevol cas, neguen que es pugui arribar a les 8.000 o 9.000 persones que assegura el manifest dels ecologistes. Tampoc entenen la polèmica que s’ha generat al voltant de la seva proposta adreçada a un públic familiar, “ni quins interessos hi ha al darrere perquè el mercat no tingui èxit”. A més, defensen que el mercat -que s’emmiralla en els mercats del nord d’Europa- promourà els valors de la cultura tradicional catalana. “S’hi podran veure caganers i tions, no el Para Noel”, ha dit Cabanas.

 

La plataforma no descarta emprendre accions

Abans de dissabte el consistori s’hauria de pronunciar per saber si el mercat podrà arrencar tal com els organitzadors tenen previst. La plataforma Per Una Plana Viva no descarta iniciar accions legals o algun tipus d’acció de protesta per evitar que l’esdeveniment tiri endavant.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email