Dijous, 22 de febrer del 2024

Veïns i ecologistes s’oposen al desplaçament de la MAT de Begues que afectara a la pagesia

Denuncien que la “precipitació” del consistori per tancar un acord s’explica per l’interès de desenvolupar projectes urbanístics abans que polítiques contra l’emergència climàtica.

|

- Publicitat -

Les Agulles-Ecologistes en Acció, conjuntament amb d’altres entitats del territori, han presentat un recurs de reposició contra el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Begues i Red Eléctrica de España S.A.U. –aprovat al ple del 19 de desembre de 2022- per desplaçar la línia d’alta tensió que discorre pel centre del poble. Les entitats critiquen que, en comptes d’optar pel seu soterrament, s’hagi preferit desplaçar-la, amb les afectacions que això comportarà per a la pagesia del municipi i en espais naturals protegits com les Muntanyes del Baix. Denuncien que la “precipitació” del consistori per tancar un acord s’explica per l’interès de desenvolupar projectes urbanístics abans que polítiques contra l’emergència climàtica.

La línia que es desplaçarà és una de les dotze d’alta i molt alta tensió (de 220 i 400 kV) que actualment creuen el terme municipal de Begues, un total de 35,4 km i 106 torres elèctriques.

Publicitat

En un comunicat, les entitats que han presentat el recurs de reposició expliquen que tot i que al conveni s’indica que el motiu per desplaçar la línia elèctrica de 220 kV és de caràcter urbanístic –s’argumenta que la línia hipoteca el desenvolupament de plans parcials i al creixement, entre d’altres, de la zona esportiva-, l’equip de govern no el reconeix com un conveni urbanístic i no ha obert un període d’exposició pública que permeti presentar-hi al·legacions.

A més, tot i que el consistori esgrimeix que són 1000 veïnes les afectades per la línia elèctrica, oblida que també és comparable el nombre de veïnes i entitats que s’oposen al desplaçament, ja que perjudica espais naturals protegits com són les Muntanyes del Baix, cada cop més afectats pel canvi climàtic, instal·lant-hi noves torres d’alçada molt superior a l’actual (més de 50 metres).

Pel que fa a REE, les entitats assenyalen que aprofitarà el desplaçament de la línia per per posar cablejat que permet temperatures i potències superiors a les de la línia actual, incrementant la capacitat de transport d’electricitat a llargues distàncies, amb la qual cosa augmenta considerablement el risc d’incendi i va en contra del que s’hauria de promoure que és la generació de proximitat. A més, el desplaçament afecta la pagesia i a la principal plana de conreu ecològic de Begues.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]