Amb el suport de:

Amb el suport de:

Dimarts, 17 de juny del 2025

Edita:

Unió de Pagesos reclama que es redacti un pla territorial agrari de l’Alt Empordà que en garanteixi l’activitat agrària

Demana apostar per una transició energètica “justa i planificada”, ús prioritari de l’aigua i accés a l’habitatge

|

- Publicitat -

El sindicat agrari Unió de Pagesos reclama que es redacti un pla territorial agrari per l’Alt Empordà, que fixi els criteris d’ús del sòl i garanteixi la protecció de l’activitat agrària a la comarca. El responsable nacional de Fruita Dolça d’Unió de Pagesos, Narcís Poch, critica “l’allau d’infraestructures i urbanisme desbocat” que suporta la comarca -per on passa l’AP-7 i les línies de tren de rodalia i d’AVE- i també “la gran quantitat de projectes de generació d’energia renovable” que hi ha planificats. En aquest sentit, Unió de Pagesos demana “una transició justa i planificada, que blindi tots els sols agraris productius”. I també reclama que se’ls garanteixi un ús prioritari de l’aigua i accés a l’habitatge.

En roda de premsa aquest divendres a Figueres, Unió de Pagesos ha reclamat al Govern de la Generalitat la redacció d’un pla territorial agrari per a l’Alt Empordà, que garanteixi la supervivència de la pagesia a la comarca. “Estem sotmesos a un càstig constant a la comarca: no volem perdre més hectàrees i volem que continuï sent agrària”, ha reclamat el coordinador comarcal d’Unió de Pagesos a l’Alt Empordà, Xavier Frigola, que ha dit que “hi ha prop de 200 hectàrees de sòl afectades de forma directa per infraestructures de logística, fotovoltaiques i eòliques”, que ofereixen grans sumes per les terres amb què “la pagesia no pot competir” i els en dificulta l’accés.

Publicitat

Per això, el sindicat agrari ha reclamat l’aplicació de diverses mesures que garanteixin la pagesia a l’Alt Empordà. En concret, Unió de Pagesos ha rebutjat “l’allau d’infraestructures i de projectes urbanístics, que amenacen els terrenys agrícoles i la pagesia” d’una comarca que fa frontera amb França i per on passa l’AP-7, les línies de tren de rodalia i d’AVE i on s’ha aprovat desdoblar l’N-II entre la variant de Figueres i Pont de Molins. I també ha defensat “un mar lliure d’especulació”, que garanteixi la preservació dels ecosistemes marins i la supervivència dels pescadors.

Transició energètica justa i planificada

En aquesta línia, el responsable nacional de Fruita Dolça d’Unió de Pagesos, Narcís Poch, ha criticat el que consideren “la bogeria de les renovables” que, diuen, “tindrà massa projectes a la comarca, ja siguin de fotovoltaiques, que ocupin massa hectàrees; com de projectes marins, que se superposen un darrere l’altre i no se sap per on sortiran les línies d’evacuació”. Per això, demanen una “transició energètica justa i planificada, que blindi tots els sols agraris productius”.

Pel que fa al dret d’ús d’aigua, Unió de Pagesos exigeix que es garanteixi l’aigua per regar els cultius en època de sequera. “És el sector econòmic més maltractat quan es posen en marxa les restriccions”, ha lamentat Poch, que recorda que “l’activitat produeix aliments de proximitat i encara ocupa més del 50% de la comarca”. I han afegit: “L’agricultura no pot ser el sector més maltractat, quan s’activa el pla de sequera; ha de ser el segon més ben tractat, després de garantir l’aigua de boca”.

Finalment, també es reivindica garantir l’accés a l’habitatge amb preus actualment disparats. “Els que viuen a les zones rurals no tenen poder adquisitiu per accedir a l’habitatge perquè les segones residències fan pujar el preu”, ha exposat el responsable nacional de Fruita Dolça d’Unió de Pagesos, que ha reclamat “un model que garanteixi habitatge per la població local i no prioritzi els visitants”.

Manifestació el 14 de juny

Amb tot, des d’Unió de Pagesos insten a participar massivament a la manifestació que la coordinadora que agrupa una vintena d’entitats de l’Empordà, Empordà Dempeus, ha convocat pel 14 de juny a Figueres en defensa del territori. “Demanem a tots els companys que hi participin perquè això serà una carrera de fons; és l’inici de diverses protestes”, ha explicat Xavier Frigola. I Poch ha afegit que “no es pot desvincular la pagesia del món rural, perquè n’és el pal de paller, i cal defensar-lo”.

La protesta començarà a les deu del matí, amb dues columnes: una sortirà del càmping Pous i, l’altra, des del supermercat de la carretera de Roses. Després, s’uniran a la Rambla figuerenca, on faran els parlaments i un vermut musical.

La vintena d’entitats que formen part d’Empordà Dempeus són: Albera Lliure de Molins, Amics del Manol, Amics de la natura de Cadaqués, Fòrum l’Escala-Empúries, Grup en Defensa de la Gola del Fluvià, IAEDEN-Salvem l’Empordà, Jovent Ecologista Empordanès, Mundus Omnium, No a la variant de Vilafant, SOS Costa Brava, Plataforma PDUAELE, No al PLEMCAT, Platges Netes Colera-Portbou, Stop Macroparc Eòlic Marí, Stop Especulació Verda, som territori; Unió de Pagesos, Joves Unió de Pagesos, Ateneu de Colera i Associació Turisme Rural Girona.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies