Dijous, 16 de maig del 2024

Unió de Pagesos considera “contrària a dret” l’aplicació del període transitori de la PAC fixada per l’Estat

|

- Publicitat -

Unió de Pagesos considera “deslleial” i “contrària a dret” l’aplicació del període transitori de la Política Agrària Comuna(PAC) establerta pel Ministeri d’Agricultura i exigeix una rectificació “urgent”. Segons el sindicat, el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), organisme depenent del Ministeri, “ha implementat una aplicació informàtica errònia o està aplicant de forma contrària” a l’establert al Reglament comunitari pel qual s’estableixen determinades disposicions transitòries per a l’ajut del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER) i del mateix FEAGA en els anys 2021 i 2022, en la convergència dels drets d’ajut del pagament bàsic a l’estat espanyol.

Segons el sindicat, els criteris aplicats comporten que, per la mateixa circumstància, hi hagi persones que han de suportar enguany una reducció del valor dels seus drets de l’1,71%, mentre que altres els apliquen una reducció del 26,69%. Unió de Pagesos assenyala que aquestes retallades “poden fer perdre mà d’obra i qüestionar la continuïtat d’explotacions professionals”. Per això, exigeix al Ministeri que rectifiqui “urgentment” o, en cas contrari, avisen que usarà els mitjans legals al seu abast per anul·lar aquesta “il·legalitat”.

Publicitat

 

Unió de Pagesos considera “deslleial” que el Ministeri d’Agricultura articuli a l’estat espanyol mesures transitòries, per als anys 2021 i 2022, dels ajuts directes de la PAC i dels ajuts europeus al desenvolupament rural mitjançant la promulgació del Reial Decret 41/2021, de 26 de gener, sobre l’aplicació de la PAC i el manteniment de la mateixa participació el 2021 i 2022 de les comunitats autònomes en l’arbitrari repartiment dels fons del FEADER i la dràstica disminució de les aportacions de l’Estat al Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya del 2014 a 2020.

 

Ajuts directes

 

El sindicat va advertir al Ministeri d’Agricultura que calia aplicar el 2021 la figura de l’agricultor actiu, perquè només tinguin dret a percebre els ajuts directes de la PAC els que obtenen uns ingressos agraris d’almenys un 25% dels seus ingressos totals (amb l’excepció d’aquells que només cobren 1.250 euros de pagaments directes, per evitar l’exclusió dels sectors socials del medi rural).

 

Segons l’organització agrària, això “canviaria el model injust de distribució dels ajuts directes i se superaria la tolerància en greus fraus als ajuts i fiscals”, en “no perseguir a les persones que creen condicions artificials per ostentar la condició d’agricultor establerta a la normativa de la Unió Europea”. A la vegada, “s’aconseguiria dotar la pagesia catalana i espanyola dels recursos imprescindibles per superar els problemes estructurals que arrosseguen històricament”.

 

Unió de Pagesos va instar també al Ministeri a tancar, en conferència sectorial, aspectes “essencials” de la nova PAC per al període 2023-27, com ara la figura de l’agricultor genuí, la revisió de les agroregions, la convergència dels drets, l’ajut redistributiu i els ajuts associats a la producció, abans d’implementar els canvis significatius que comportarà la nova PAC i el període transitori. Unió de Pagesos defensa totes aquestes eines per tal de tenir “un model de suport útil adreçat a la pagesia”.

 

Desenvolupament rural

 

Pel que fa als programes de desenvolupament rural, el sindicat lamenta que el Ministeri hagi establert el mateix percentatge en el repartiment dels fons del FEADER, per als anys 2021 i 2022 que en el del període 2014-2020, “quan Catalunya arrossega un tracte molt discriminatori des del 2007”. Unió de Pagesos recorda que dels 457,2 milions d’euros del període 2000-2006 es va passar als 272,59 milions en el període 2007-2013, mentre que es va recuperar fins als 348 milions d’euros en el període 2014-2020, coincidint amb una reducció de 174 milions d’euros en l’aportació que fa el Ministeri al Pla de Desenvolupament Rural de Catalunya.

 

 

 

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies