Dilluns, 29 de abril del 2024

Una vintena d’empreses catalanes participen a la Fruit Logistica 2023 a travès de Prodeca

|

- Publicitat -

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca, organitza la participació agrupada d’empreses catalanes del sector de la fruita a la fira Fruit Logistica, que se celebra a Berlin del 8 al 10 de febrer de 2023. En l’edició d’enguany una vintena d’empreses i entitats catalanes vinculades al sector de la fruita participen a la fira, 16 de les quals ho fan a l’estand organitzat pel Departament sota la marca agroalimentària “Catalunya, on la fruita és cultura”.

Seguint la línia habitual dels darrers anys, l’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l’establiment de nous contactes comercials. D’aquí que les empreses catalanes participants es presentin a Berlín com a integradores d’un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d’Europa i un exemple de producció i treball de qualitat.

Publicitat

El secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, acompanyat pel director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, i la delegada del Govern a Alemanya, Marie Kapretz, visitaran el certamen el primer dia de la fira, així com a les empreses catalanes participants.

Empreses catalanes participants a la Fruit Logistica 2023:

ABELLA FRUITS – Segrià
CAL ROGET FRUITS – Segrià
CERIMA CHERRIES – Ribera d’Ebre
COPA FRESH – Pla d’Urgell
DASBEN – Segrià
DIEGO MARTÍNEZ – Barcelonès
FRUITES FONT – Segrià
FRUITS SANT MIQUEL – LA COMA – Segrià
GRUPO CATALÀ – Segrià
IGP POMA DE GIRONA – FRUCTÍCOLA EMPORDÀ – Baix Empordà
IGP POMA DE GIRONA – GIRONA FRUITS – Baix Empordà
IGP POMA DE GIRONA – GIROPOMA – Baix Empordà
SANDO CLEMENTINE – Baix Ebre
AFRUCAT
IRTA
MERCABARNA – AGEM

De periodicitat anual, Fruit Logistica és el saló internacional monogràfic dedicat al màrqueting de fruites i hortalisses, considerat com un dels esdeveniments més importants del sector a Europa. La fira concentra tota la cadena de subministrament en un sol esdeveniment, proporcionant una visió global del mercat, nous productes i tecnologies, i oferint als seus expositors la situació ideal per al màrqueting dels seus productes, permetent establir relacions comercials.

Presentació d’INTENSIA, un nou portaempelt d’ametller tolerant a la sequera de l’Instiut de Rercerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

El proper dijous 9 de febrer a les 11h, a l’estand de IRTA-Prodeca, està prevista la presentació internacional d’INTENSIA, un nou portaempelt d’ametller de l’IRTA, per a cultius intensius i superintensius, tolerant a la sequera i eficient en l’ús de l’aigua, a càrrec Xavier Miarnau, investigador especialista en ametller del programa Fructicultura de l’IRTA.

El sector de l’ametller ha evolucionat en els darrers anys. Mentre que fins fa poc el focus se centrava en la cerca de varietats més vigoroses, ara l’objectiu és plantar arbres amb més eficiència productiva: que consumeixin menys aigua, que estiguin adaptats als sòls de la Mediterrània i que siguin tolerants a la sequera. Per aconseguir-lo, la clau ja no és únicament la varietat sinó el conjunt varietat-portaempelt.

Part inferior d’uns ametllers empeltats amb el portaempelt “Intensia” en una finca de l’IRTA de les Borges Blanques

Un sector agrari de pes a Catalunya

La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia agroalimentària catalana, tant per la seva importància relativa en la productora com pel seu pes en seva internacionalització. Catalunya ofereix una gran varietat de fruites amb una particularitat única: l’agricultura es realitza sota un sistema de producció integrada. El 35% de la fruita produïda a Catalunya és de producció integrada.

Històricament, Catalunya ha estat una de les principals comunitats autònomes productores de l’Estatespanyol. L’any 2021 va produir prop d’un milió de tones de fruita (984.382), principal comunitat autònoma productora de fruita dolça. La poma i la pera catalanes representen el 52 i el 45% de la producció estatal, respectivament. La importància de la fruita de pinyol també és va ser notable, ja que vora el 30% del préssec i la nectarina que es produeix a Espanya va ser catalana.

La fruita i horta de Catalunya en el mercat internacional

En els últims 5 anys (2016-2021) l’exportació de fruita ha incrementat un 27,26% en valor tenint en compte que el volum ha disminuït en un 2,28%. Aquestes dues dades ens indiquen que estem posant en valor la nostra fruita als mercats internacionals i representant un increment del 30,23% en el rati Valor-Volum d’exportació.

En els últims 5 anys, el nombre d’empreses exportadores regulars de fruita i horta ha crescut un 16,60%, passant de les 494 l’any 2016 a les 576 empreses al 2021.

El descens de la producció a causa de les gelades ha tingut conseqüències en les exportacions del 2022: amb dades disponibles dels 11 primers mesos de l’any (gener-novembre), les exportacions han disminuït un 14,41% en volum i un 5,12% en valor, respecte el mateix període de l’any 2021. Productes com les peres, els albercocs i les cireres han sigut els més afectats per aquest descens de les vendes a l’exterior. En canvi, els préssecs i les nectarines, tot i disminuir en volum, han incrementat en valor. Els cítrics s’han mantingut en nivells de 2021 tant en volum com en valor.

Fruit Logistica 2022

Alemanya, principal destí de les exportacions de fruita de Catalunya

La Unió Europea és el mercat natural per a la fruita europea i on la majoria dels productors mundials hortofructícoles destinen les seves exportacions. Molts països productors procuren produir cada vegada més, molt per sobre de la seva demanda interna, per vendre a Europa, on gaudeixen d’un tracte preferencial no recíproc quan han de rebre les fruites europees.

Alemanya és el principal destí de les exportacions de fruita de Catalunya amb el 20,6% del total de fruita exportada al món. Al 2021 Catalunya va exportar fruita i horta a Alemanya per valor de més de 207M€ i en volum 178.803 Tones. La fruita representa el 96% del total i l’horta un 4%.

Les principals fruites exportades son les nectarines amb un 28,9% del total, seguides pels préssecs 25,1%, els cítrics 19,7% i els albercocs 5,3%. Les peres i les pomes representen respectivament el 3,9% i el 0,9%.

Alemanya importa anualment 9 milions de tones de fruites i hortalisses per valor de 12.000 milions d’euros (5,5 milions de tones de fruita fresca i 3,5 milions de tones de verdures).

La producció de fruita alemanya, en un any típic, ascendeix a uns 1,1 milions de tones i la d’horta a 4 milions de tones. Atès que la demanda continua sent significativament més gran que la producció interna, Alemanya ha de dependre de les importacions, que en la majoria dels casos venen d’altres països europeus. Els principals proveïdors en el segment de fruita i horta són Espanya (Catalunya exporta el 4,86% de l’Estat), Itàlia i França.

El mercat alemany va consumir al 2021 més de 4.479.300 tones de fruita, (26,30% de pomes, 14,76% de cítrics, 4,92% de préssecs i nectarines i 3,01% de peres), representant més del 11% del consum d’Europa i amb una previsió de creixement del 4,8% en els propers 5 anys; xifra destacable per un mercat tan madur i que actualment és el 9è major consumidor mundial en poma, el 15è en pera, el 8è en préssecs i nectarines i el 20è en cítrics.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.