Josep Juscafresa, ramader de Cornellà de Terri (Pla de l’Estany), ha rebut una notificació del Departament d’Agricultura que l’obliga a sacrificar totes les seves 230 vaques, entre vedelles i adultes, abans del 2 de juliol, arran de la sospita que dotze d’aquests animals podrien estar infectats de tuberculosi. Juscafresa considera la mesura “desproporcionada” i assegura que podria arruïnar la seva explotació, que actualment pastura per 80 hectàrees de bosc i camp.
El cas es remunta a fa uns mesos, quan una vaca que havia pasturat l’estiu passat a les Valls d’Aguilar (Alt Urgell) va donar positiu en la prova de la pell, un dels mètodes de detecció de la malaltia. L’animal es va sacrificar i en l’anàlisi posterior es van detectar lesions compatibles amb la tuberculosi. Arran d’això, el Departament va immobilitzar la granja, va ordenar un sanejament i va fer dues proves addicionals a tot el ramat. El resultat va identificar dotze exemplars com a sospitosos de tenir la malaltia.
Tot i que Juscafresa es va oferir a sacrificar immediatament aquests dotze animals, com ja va fer l’any 2018 en una situació similar, el Departament li va demanar que esperés. Finalment, ha rebut l’ordre de sacrificar la totalitat del ramat. “No té sentit matar animals que estan sans. Això no és protecció sanitària, és una condemna a tot el meu projecte de vida”, lamenta el ramader. Juscafresa preveu sacrificar els dotze exemplars sospitosos aquest dijous. No obstant això, assegura que si s’ha de desfer de la resta del ramat, no podrà assumir-ne la pèrdua. El que li pagaria el Departament pel sacrifici només li permetria adquirir una cinquena part del bestiar que ara té.
Diverses veus del sector agrari han sortit en defensa del ramader. Des de Revolta Pagesa, el portaveu Jordi Ginabreda denuncia una “improvisació total” per part de l’administració i critica que es neguessin a autoritzar el sacrifici dels animals sospitosos en el seu moment. També remarca que aquestes 230 vaques “gestionen territori” i que la seva eliminació tindria un impacte negatiu tant econòmic com mediambiental.
Un altre factor clau del conflicte és l’origen de la possible infecció. Tant Juscafresa com Ginabreda apunten que les pastures de l’Alt Urgell on les vaques fan transhumància cada estiu són zones de risc per la presència de tuberculosi en fauna salvatge, especialment senglars i cabirols. Reclamen al Govern més control sobre aquestes espècies cinegètiques per evitar que els ramats continuïn exposats a aquest risc.
Juscafresa es mostra escèptic sobre el futur: “Si ara començo de zero, qui em garanteix que l’any vinent no tornarà a passar el mateix?” Per ell, continuar amb el model actual és inviable sense suport i mesures de prevenció efectives.