Dilluns, 29 de abril del 2024

Un estudi fet per la FCAC planteja nous models de negoci i de producció agroalimentari de Ponent

"Volem avançar alternatives i eines davant l'impacte del canvi climàtic en la capacitat agronòmica del territori i els reptes que es deriven de les noves tendències dels consumidors europeus"

|

- Publicitat -

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) presenta un estudi que proposa cinc noves possibilitats de producció i negoci agroalimentari que resultarien òptimes per al pla de Lleida i que serien compatibles amb la sostenibilitat dels aliments i la bioeconomia circular. La proposta s’emmarca en un estudi liderat per la FCAC dins del projecte AgroBioFood b. Ponent i desenvolupat per l’agrupació d’empreses MinkadevAkis International.

L’estudi analitza alternatives de negoci vinculades a la producció de lleguminoses de gra, de fruita dolça, de blat de moro, a l’elaboració de productes alimentaris a base de mescles de proteïna vegetal i animal i una última alternativa vinculada a la producció de brassicàcies com bròquil, col i coliflor.

Publicitat

Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “treballem per facilitar la presa de decisions estratègiques al sector alhora que volem avançar alternatives i eines davant l’impacte del canvi climàtic en la capacitat agronòmica del territori i els reptes que es deriven de les noves tendències dels consumidors europeus”.

Recuperar la superfície destinada a la producció de llegums (cigró, pèsol, favó, llentia) i desenvolupar la indústria transformadora per obtenir farines i altres aliments amb un alt contingut de proteïna vegetal seria el segon model productiu proposat per l’estudi. Aquesta proposta té en compte la cerca d’altres fonts de proteïna com a substitutives de la soja i altres característiques agronòmiques de les lleguminoses que fan atractiu aquest cultiu des del punt de vista mediambiental.

En el cas de la fruita dolça, es proposa la reorientació de la producció mitjançant sistemes altament tecnificats amb cogeneració d’energia i l’aprofitament de subproductes per a la fabricació de biomaterials. L’objectiu és obtenir varietats de fruita amb més valor afegit als mercats alhora que augmenta l’eficiència dels recursos. Aquest model compatibilitzaria el doble ús del sòl agrícola: producció d’aliments i d’energia agrivoltaica.

També el blat de moro cultivat de manera sostenible pot aportar solucions interessants per a l’alimentació humana i animal com a base per a la producció de nombrosos derivats alimentaris que a hores d’ara compten amb una demanda creixent, alhora que es pot aprofitar el canyot de la planta per a l’aïllament tèrmic en la construcció d’habitatges sostenibles. Les terres de Ponent lideren la producció catalana de blat de moro i Catalunya lidera la producció de pinso ecològic a nivell estatal.

Davant l’augment de consumidors flexitarians que volen menjar productes carnis però en menor quantitat, es proposa un model de transformació que permeti al sector adaptar-se a les tendències de consum produint aliments blended, que inclouen proteïna vegetal mesclada parcialment amb proteïna d’origen animal. Aquest escenari facilitaria un procés productiu amb reducció de la petjada hídrica i de carboni, i obriria la porta de la industria càrnica al mercat de dietes alternatives.

Finalment, en un context d’augment de les temperatures on la viabilitat dels conreus actuals es veuria minvada, es podrien aprofitar el terreny i les noves condicions climàtiques per produir brassicàcies com el bròquil, la col i la coliflor que mostren una tendència a l’alça en la demanda dels consumidors. Aquest conreu de cicle hivernal podria aprofitar les infraestructures de reg i de les centrals fructícoles en èpoques de baixa demanda i permetria l’aprofitament de subproductes com fulles i tiges per a l’alimentació animal.

La FCAC és sòcia del projecte AgroBioFood Ponent b., que és un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) que coordina la Diputació de Lleida. Aquest projecte es troba cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea i per la Generalitat de Catalunya, dins el marc del Programa FEDER de Catalunya 2014-2020.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: territorirural.cat/un-estudi-fet-per-la-fcac-planteja-nous-models-de-negoci-i-de-produccio-agroalimentari-de-ponent/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: territorirural.cat/un-estudi-fet-per-la-fcac-planteja-nous-models-de-negoci-i-de-produccio-agroalimentari-de-ponent/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: territorirural.cat/un-estudi-fet-per-la-fcac-planteja-nous-models-de-negoci-i-de-produccio-agroalimentari-de-ponent/ […]

Comments are closed.