Divendres, 27 de gener del 2023

Troben un dels registres d’ocupació humana més amplis del NE Peninsular al jaciment de Calafell

Segons els investigadors, en aquesta època es van viure unes condicions climàtiques càlides interglacials molt similars a les actuals que van donar pas a l'últim cicle glacial.

|

- Publicitat -

El jaciment de la Balma de la Griera, ubicat a Calafell (Baix Penedès), va ser ocupat durant més de 100.000 anys pels neandertals. Així ho han demostrat els investigadors de l’IPHES-CERCA en l’última campanya arqueològica, en què s’han recuperat més de 1.500 restes d’indústria lítica i ossos d’animals consumits. Les excavacions han aprofundit en el sondeig estratigràfic del jaciment i han aconseguit un dels registres d’ocupació humana més amplis del NE Peninsular. En aquesta campanya també s’ha constatat l’existència de dos nous nivells arqueològics d’una antiguitat encara superior i amb presència d’eines lítiques, abundants restes de fauna i evidències d’un ús intensiu del foc.

La campanya, feta entre finals de novembre i mitjans de desembre, ha tingut un doble objectiu: d’una banda, avançar en el coneixement de la seqüència d’ocupacions humanes en aquest indret i de l’altra, seguir l’excavació en extensió del nivell Illa, on s’ha documentat l’existència de població neandertal datat entre fa 70.000 i 80.000 anys.

L’excavació arqueològica del jaciment de la Griera de Calafell s’ha fet entre novembre i desembre passat
Publicitat

Segons els investigadors, en aquesta època es van viure unes condicions climàtiques càlides interglacials molt similars a les actuals que van donar pas a l’últim cicle glacial. Aquesta situació va provocar una reconfiguració del paisatge i alhora, va obligar els neandertals a adaptar-se davant del canvi climàtic. La recerca s’ha centrat precisament a comprendre quines estratègies adaptatives va adoptar aquesta població davant aquest context.

La intervenció arqueològica a la Balma de la Griera s’emmarca en el projecte quadriennal ‘Transicions culturals durant el Plistocè i l’Holocè al litoral – prelitoral de Catalunya’ i està vinculat a la Universitat de Barcelona.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email