Diumenge, 23 de juny del 2024

Tretze ramaders de l’Alt Pirineu agrupen el seu bestiar en quatre grans ramats per prevenir atacs d’ossos

La mesura s'ha mostrat efectiva durant anys i prioritza que les ramades passin la nit tancades en pletes electrificades

|

- Publicitat -

Un total de 13 ramaders de l’Alt Pirineu agrupen els seus ramats d’oví durant els mesos d’estiu per prevenir atacs d’ossos. Es tracta de la mesura que en els darrers anys s’ha demostrat més efectiva a la zona per minimitzar baixes de bestiar i prioritza que els ramats vagin acompanyats d’un pastor i tres o quatre gossos mastins i que a la nit el bestiar dormi tancat en pletes electrificades. Enguany es mobilitzaran un total de 3.200 caps de bestiar que s’agruparan en quatre grans ramats. La majoria dels animals són ovelles tot i que també hi participa un ramat de cabres. Una d’aquestes agrupacions, integrada per uns 800 animals, ha arribat aquest dijous a Tavascan procedent dels d’Estaron, on els animals passaran l’estiu.

Els agrupaments que hi ha actius al Parc Natural de l’Alt Pirineu aquesta temporada són: els d’Isil (1 de juny fins al 30 octubre), el d’Estaron-Tavascan (1 de juny fins a 30 octubre) i el de Boldis-Areu (15 de juny fins a 15 octubre).

Publicitat

Durant aquests cinc mesos un pastor passarà l’estiu a la muntanya vigilant la ramada i protegint-la de possibles atacs d’os. En moltes d’aquestes zones de pastura no hi ha accés motoritzat, com és el cas de Tavascan, i això fa que ddurant un temps els pastors tinguin un ajudant de pastor. El cost total en despeses de pastors i ajudants és d’uns 100.000 euros que sufraga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Tot i això, el cost de les mesures de prevenció d’atacs d’os és més elevat. Es destinen uns 100.000 euros més per autovigilància de ramaders, materials i malles elèctriques de prevenció, actuacions de suport a gossos de protecció, actuacions de prevenció i vigilància de bestiar gros, equipament de les cabanes de pastors, arrendament de pastures o despeses de transport de material.

Nico Espinós, tècnic de fauna, ha explicat que l’agrupament de ramat protegit és una eina eficaç, en tant que garanteix una vigilància contínua del bestiar les 24 hores. La protecció durant la nit es fa amb l’ajuda de gossos de protecció, i mitjançant el tancament del ramat en recintes delimitats amb tanques protectores.

Durant aquest primer més d’agrupació de ramats s’han produït dos danys i l’any passat se’n van certificar quatre en els agrupaments d’Isil (Alt Àneu). Als danys del 2022 s’hi han de sumar 15 ovelles d’una zona on no hi havia protecció.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies