Dijous, 22 de febrer del 2024

Traslladaran els porcs vietnamites de Tarragona a un santuari per donar-los en adopció

|

- Publicitat -

L’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona ha decidit traslladar a un santuari la colònia de porcs vietnamites que des de fa tres anys viu en una zona boscosa del parc de la Muntanyeta, al barri de Sant Pere i Sant Pau. Segons ha avançat aquest dilluns l’alcaldessa en funcions i tinenta d’alcalde de Benestar Animal, Carla Aguilar-Cunill, juntament amb representants de les entitats de defensa dels animals ADAT i FAADA, el procés per reubicar els 36 porcs començarà en les properes setmanes. Després de sotmetre’ls a un tractament veterinari, els animals aniran cap a un refugi santuari des d’on se’n gestionarà l’adopció. L’Ajuntament preveu destinar fins a 7.500 euros en la manutenció dels exemplars fins que no trobin una llar definitiva.

La tinenta d’alcalde ha defensat que, des que van arribar al govern, la seva prioritat ha estat cercar “una solució ètica” per aquests animals. Aguilar ha recordat que es tracta d’una colònia “heretada” de l’anterior legislatura que va començar amb dos exemplars abandonats de forma “irresponsable” i que a dia d’avui s’ha multiplicat fins als 36 membres, segons ha precisat. L’espècie està catalogada com a invasora pels danys mediambientals que ocasiona i la hibridació amb porcs senglars.

Publicitat

 

La nova regidoria de Benestar Animal ha endegat una tasca coordinada entre els serveis tècnics de l’Ajuntament, la Guàrdia Urbana, la Generalitat amb el Departament d’Agricultura i el cos d’Agents Rurals, les entitats de defensa animal ADAT i FAADA i veterinaris per tal d’abordar la situació de manera integral.

 

Aguilar ha explicat que han optat per reubicar els exemplars en lloc de construir un tancat provisional, tal com havia anunciat al maig l’anterior equip de govern. La regidora ha justificat la decisió pel fet que la reubicació és l’opció més estable en el temps. A més, ha dit que el tancat posava en entredit la seguretat de la colònia de porcs, “que ja està patint agressions”, i per “la complexitat legal de mantenir un nucli zoològic al centre de la ciutat”.

 

Un cop presa la decisió, en una primera fase veterinaris especialitzats en espècies exòtiques capturaran els animals, els posaran un xip, els faran anàlisis, els vacunaran i els esterilitzaran. Posteriorment, en una segona fase que comptarà amb la col·laboració de l’entitat animalista FAADA es traslladaran els animals a un refugi santuari -pendent de concretar d’entre tres possibles opcions- des d’on se’n facilitarà l’adopció.

 

La tècnica i biòloga del departament d’animals salvatges de FAADA, Andrea Torres, ha detallat que els animals s’identificaran i se signaran contractes d’adopció d’un mínim de dos exemplars. Torres ha aclarit que aquesta mena d’animals no poden viure dins una casa, i que necessiten aigua o algun toll, així com un espai de terreny adequat per a ells. Mentre no trobin una família d’acollida, una fita que s’espera assolir abans d’un any, l’Ajuntament preveu destinar fins a 7.500 euros per a la manutenció dels animals.

 

La representant de FAADA, Andrea Torres, ha agraït “la gestió ètica que ha fet l’equip de govern d’aquest tema, perquè ha trobat una solució més responsable”. Al seu torn, la presidenta de l’Associació d’Advocats en Defensa Animal de Tarragona (ADAT), Marta Reynals, se n’ha mostrat satisfeta per l’activa implicació de totes les institucions que prendran part en el dispositiu.

 

Enduriment de les sancions

 

En paral·lel, les accions previstes aniran acompanyades d’un estudi de la normativa actual de la tinença d’animals i un enduriment de les sancions, a més d’una campanya per a la prevenció de l’abandonament d’animals amb especial atenció a les espècies exòtiques. Segons la tinenta d’alcalde, cal que les sancions siguin efectives i treballar perquè abandonaments com el d’aquests porcs vietnamites no torni a passar.

 

Crítiques d’una ONG

 

Per la seva banda, l’ONG Nova Eucària, entitat que s’havia encarregat de la colònia en els darrers temps, ha criticat la decisió de l’equip de govern de reubicar la colònia i de no construir el tancat compromès el 6 de maig per l’Aliança Tarragonina de Protecció Animal. L’ONG ha avançat que fiscalitzarà el procés polític i tècnic que ha motivat “aquest despropòsit de desnonament disfressat de reubicació”.

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

 1. … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: monrural.cat/2019/08/12/traslladaran-els-porcs-vietnamites-de-tarragona-a-un-santuari-per-donar-los-en-adopcio/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: monrural.cat/2019/08/12/traslladaran-els-porcs-vietnamites-de-tarragona-a-un-santuari-per-donar-los-en-adopcio/ […]

 3. … [Trackback]

  […] There you can find 52673 more Info to that Topic: territorirural.cat/traslladaran-els-porcs-vietnamites-de-tarragona-a-un-santuari-per-donar-los-en-adopcio/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Here you will find 65017 additional Information on that Topic: territorirural.cat/traslladaran-els-porcs-vietnamites-de-tarragona-a-un-santuari-per-donar-los-en-adopcio/ […]

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]