Diumenge, 23 de juny del 2024

Tractorada a la Vall del Tenes: “Necessitem accions contundents per controlar els senglars que fan perillar la pagesia”

Els manifestants reclamen a les administracions recursos perquè "els caçadors no donen l'abast"

|

- Publicitat -

Gairebé una quarantena de tractors han fet una marxa lenta per la Vall del Tenes per denunciar els danys que la sobrepoblació de senglars provoca en l’activitat agrària. Els pagesos de Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall Santa Eulàlia de Ronçana i Bigues i Riells del Fai (Vallès Oriental) s’han manifestat aquest dissabte al matí per reclamar a les administracions “accions contundents i recursos econòmics i tècnics” perquè els ajudin a controlar la fauna salvatge que els “destrossa contínuament els cultius” i que “fa perillar la pagesia”. “Nosaltres sols des de les nostres explotacions no podem emprendre accions que controlin aquests danys”, ha denunciat a través dels micròfons de l’ACN la Maria Giner, pagesa agroecològica de la Vall del Tenes.

La pagesia de la Vall del Tenes reconeix que està “en una situació crítica per moltes altres coses”, però assegura que la sobrepoblació de fauna salvatge els està posant entre l’espasa i la paret. “Els caçadors no donen l’abast per controlar els senglars”, ha assegurat Giner tot afegint que en els darrers anys “les poblacions s’han descontrolat molt més i els danys són més grans” pels pocs pagesos que queden a la zona.

Publicitat

Davant d’això ha considerat que cal que les administracions posin recursos econòmics i tècnics per “facilitar la reducció de les poblacions, la protecció de les finques i les indemnitzacions” per tal que la pagesia pugui tirar endavant i tenir un relleu generacional.

“Hi ha camps que ja no se sembren”

També ho veu així el coordinador nacional de la Unió de Pagesos, Joan Caball, que ha assegurat que per culpa dels porcs “hi ha camps que ja no se sembren”. “Això és un greu perjudici pel país”, ha sentenciat tot criticant que la sobrepoblació de senglars “suposa greus pèrdues i molt desànim”. “Els pagesos no estan conreant per alimentar aquest animal salvatge, sinó per alimentar a la ciutadania”, ha recordat tot reclamant que s’actuï ja i “no només amb caça” per reduir aquesta població.

A l’inici de la tractorada hi han assistit els alcaldes de Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall Santa Eulàlia de Ronçana i Bigues i Riells del Fai, que s’han volgut sumar a les reivindicacions de la pagesia i solidaritzar amb sector. En nom seu, la presidenta de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, Marta Bertran, ha explicat que fa temps que treballen per “intentar intensificar les mesures” amb un pla agrari.

“La situació és greu”

També rema en el mateix sentit la Generalitat, així ho ha detallat Joan Pena, director de serveis territorials del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que ha reconegut que “la situació és greu”. “No és menor l’esforç que està fent el col·lectiu de caçadors, però no és suficient”, ha conclòs tot explicant que calculen que a tot el país hi ha uns 200.000 senglars i que cada any se’n cacen 70.000. Davant els danys que està ocasionant la faula salvatge a l’activitat agrària, la conselleria va començar a implementar un pla dotat amb gairebé onze milions d’euros que s’allargarà tres anys. A més, ha detallat que estan fent un treball de diagnosi a la zona per prendre decisions amb dades quantitatives sobre quin és el problema a la Vall del Tenes.

En el manifest que s’ha llegit abans de començar la tractorada els pagesos de la zona han reclamat, entre altres coses, la declaració efectiva de l’emergència cinegètica, que es facilitin les autoritzacions excepcionals de caça i que ajuntaments prenguin mesures per controlar les poblacions de fauna a les zones de seguretat dels municipis i que indemnitzin els danys causats dins d’aquestes. També han demanat que els peritatges siguin rigorosos i àgils per garantir la indemnització dels danys a les explotacions agràries i que s’obligui als titulars dels espais cinegètics a tenir d’una assegurança de responsabilitat civil.

L’acció de protesta dels pagesos de la Vall del Tenes ha començat a quarts de deu del matí a Lliçà de Vall i ha acabat a Bigues i Riells.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies