Dijous, 22 de febrer del 2024

Rupit i Pruit son un espai amb cel nocturn de qualitat

|

- Publicitat -
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un espai amb cel nocturn de qualitat a Rupit i Pruit (Osona). Aquesta declaració s’aplica en espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn a causa de les seves singulars característiques, com ara els espais d’interès natural, els entorns d’observatoris astronòmics, o les àrees urbanes que inclouen parcs o zones enjardinades. La protecció ha d’anar acompanyada d’un pla d’actuacions que inclogui la millora de l’enllumenat exterior de la zona, activitats de sensibilització ambiental i promoció del turisme sostenible al voltant de l’observació del medi natural nocturn.

Aquesta figura de protecció va ser introduïda pel Decret que desplega la Llei d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya l’any 2015, i que actualment està en procés d’actualització. Degut al seu emplaçament allunyat de grans nuclis urbans, Rupit i Pruit gaudeix de poca contaminació lumínica, fet que li permet disposar d’una molt bona qualitat del cel nocturn. Aquest fet ha estat avaluat i confirmat en el marc d’una campanya de mesurament.

Paral·lelament, el municipi ha estat treballant durant els últims anys en actualitzar l’enllumenat tenint en compte totes les vessants ambientals, la minimització de la contaminació lumínica i la reducció de l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle. En aquest sentit, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona i l’ajut FEDER – que s’està tramitant des del Consell Comarcal d’Osona – l’Ajuntament està en procés d’adequació de l’enllumenat públic. Una millora que s’ha previst per donar tot el servei necessari a la població, i és especialment important en l’entorn de zones properes a espais d’interès natural. L’actuació sobre 187 lluminàries permetrà reduir la despesa energètica de l’enllumenat en un 57%.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]