Divendres, 27 de gener del 2023

La Terra Alta exigeix aturar els parcs eòlics a qualsevol preu

|

- Publicitat -

Plataformes de la Terra Alta exigeixen a la Generalitat que “assumeixi els costos” d’aturar els nous parcs eòlics. Després de l’anunci de la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, de derogar la llei d’implantació eòlica del 2009, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i L’Ateneu Popular La Pastora exigeixen al Govern que paralitzi les tres centrals projectades a la comarca, assumint les indemnitzacions necessàries. “Si deroguen llei és que veuen que hi ha hagut un error. Si ha estat un fracàs, han d’assumir el preu que calgui pagar per no fer bé les coses”, ha defensat Xavier Fortuño, portaveu de la plataforma.

Malgrat que el decret 147/2009 establia vuit Zones de Desenvolupament Prioritari (a l’Alt Empordà, la Segarra i la Conca de Barberà, l’Alt Penedès i l’Alt Camp, la Ribera d’Ebre i el Baix Camp, el Segrià i la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, i l’Anoia i la Segarra), en els darrers 10 anys, només s’han tramitat tres centrals a Catalunya i una quarta ha començat les gestions: totes a la Terra Alta. “Tenint en compte que ja produïm el 25% d’energia eòlica instal·lada a tot el país i admetent que la forma com s’està aplicant la implantació és un fracàs, el que no entenem és que no aturin aquestes noves centrals projectades”, assenyalen ambdues organitzacions en un comunicat. De fet, a la zona nord de la comarca ja es van instal·lar amb la normativa anterior 184 aerogeneradors i amb 30 nous molinets en tràmit, la mitjana de producció gairebé es duplicaria fins al 45%.

Publicitat

“La comarca ja ha patit les conseqüències de la massificació, s’ha trinxat el territori, s’ha agreujat la despoblació. Si d’alguna cosa hem de parlar, és de com revertir la situació i no de seguir implantant parcs eòlics. Ja hem estat molt generosos i exemplars amb la contribució energètica al país”, ha sentenciat Fortuño en relació a la invitació de Chacón a participar en la redacció de la nova llei. Per les plataformes, cal focalitzar l’acció a reduir els consums energètics i incentivar l’autosuficiència energètica d’empreses i llars.

Contenciós administratiu contra la Generalitat

Al compromís de la consellera Chacón d’abolir el decret d’implantació eòlica, la comarca reclama també que s’aturi la tramitació dels parcs de Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta ha iniciat un contenciós administratiu, després de presentar al·legacions i recursos d’alçada que han estat ignorats per la Generalitat. La decisió es va prendre després de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat dels plans urbanístics dels tres nous parcs eòlics. La consellera ha admès que la seva retirada és difícil, ja que caldria pagar indemnitzacions.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email