Dimarts, 16 de juliol del 2024

Tàrrega estrena una ruta turística i cultural dedicada a l’escriptor Manuel de Pedrolo

El nou itinerari senyalitza els indrets de la ciutat vinculats a la vida i l’obra del prolífic autor

|

- Publicitat -

Tàrrega ha inaugurat aquest dissabte un nou atractiu turístic i cultural: un itinerari que recorre els indrets de la ciutat vinculats a l’escriptor Manuel de Pedrolo (1918–1990). La Ruta Pedrolo compta amb un conjunt de dotze senyalitzadors instal·lats en ubicacions que guarden un vincle amb la vida i l’obra de qui és considerat l’autor més prolífic de les lletres catalanes. La inauguració del recorregut ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, qui ha afirmat que “aquest itinerari ajudarà a conèixer millor Pedrolo, ja que els carrers pels quals proposa passejar la ruta els podem reconèixer en molts passatges dels seus llibres”.

D’altra banda, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, ha afirmat que “un dels objectius de l’equip de govern era reivindicar i divulgar la figura de Manuel de Pedrolo i ara fem realitat una de les iniciatives fixades per aquesta legislatura”. Per a Pijuan la ruta amplia l’oferta turística i cultural de Tàrrega alhora que els ajuda a difondre el seu “llegat literari”. Per la seva part, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha afirmat que amb la senyalització i la promoció d’aquesta ruta literària, llargament reivindicada, Tàrrega comença a “consolidar el projecte de posar en valor i de difondre l’obra i la figura de Pedrolo, escriptor sempre compromès i molt llegit i estimat”.

Publicitat

També han assistit a l’acte la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; i altres membres de l’arc consistorial, entre altres autoritats.

La Ruta Pedrolo de Tàrrega neix a partir d’una selecció de fragments de la literatura “pedroliana” realitzada per l’estudiós Xavier García i publicada al llibre-caixa titulat Tàrrega, ciutat del Mecanoscrit. Pedrolo: pas a pas, mot a mot (2018). La iniciativa, impulsada pel consistori targarí amb suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, vol fer visible el lligam de l’autor nascut a l’Aranyó vers Tàrrega, on va residir durant part de la seva vida.

Cites i fotografies “pedrolianes”

Els dotze plafons que conformen l’itinerari sumen un total de 23 cites de passatges literaris que són referències explícites a localitzacions del municipi de Tàrrega. En aquest sentit, dins de la Ruta Pedrolo s’ha inclòs l’Itinerari del Mecanoscrit, identificat amb tipografia i color diferent, i amb al·lusions implícites a la ciutat de la novel·la, Benaura, identificada com Tàrrega. Les imatges que il·lustren l’itinerari són fotografies de les ubicacions esmentades que corresponen a l’època del literat. També hi apareixen algunes vinyetes del còmic ‘Mecanoscrit del segon origen’ de l’il·lustrador Isidre Monés, editat el 1984 per L’Atzar.

Els dotze punts senyalitzats són: la plaça Major, la plaça del Pare Carles Perelló, la travessia del Forn amb el carrer d’Agoders, el carrer del Carme, l’avinguda del Raval del Carme, la plaça del Carme (Pati), l’Ateneu, la plaça de les Nacions sense Estat, la cruïlla dels carrers del Talladell i Joan Maragall, la plaça de l’Hort del Barceloní, el carrer de la Vilanova i el carrer Major. És previst que la Ruta Pedrolo s’ampliï amb més indrets referenciats per l’autor de ‘Totes les bèsties de càrrega’, ‘Cruma o Homes’ i ‘No entre altres’.

Visites guiades el primer dissabte de cada mes

El seguiment de la Ruta Pedrolo, que s’acompanya d’un fulletó informatiu, es pot fer en l’ordre convenient per al visitant, ja que no respon a cap seqüència ni temàtica ni cronològica. Tot i això, la Regidoria de Cultura organitzarà una visita guiada el primer dissabte de mes (segons demanda) amb aforament limitat i de franc els sis primers mesos (d’abril a octubre) amb inscripció prèvia obligatòria a la Botiga del Museu (c. Major 11) o al 973 31 29 60. La primera tindrà lloc el proper dissabte 1 d’abril. També s’oferiran visites per a centres educatius de secundària els dimecres, dijous o divendres del curs escolar amb reserva prèvia al 973 310 731. En aquest sentit, el consistori treballa en l’elaboració d’una guia pedagògica.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies