Dijous, 02 de maig del 2024

Soulblim participa en un projecte europeu per trobar les varietats de tomàquets més resistents al canvi climàtic

|

- Publicitat -

Trobar les varietats de tomàquets més resistents al canvi climàtic i de millor qualitat. Aquesta és la tasca encarregada al productor ecològic de Viladecans Soulblim per part d’un projecte europeu de recerca on participen diversos països. L’empresa comença ara la collita de la vintena de varietats que ha plantat amb aquesta finalitat i que haurà de valorar en funció de diversos paràmetres. El projecte compta també amb la col·laboració de diversos restaurants.

 

Publicitat

Sota l’aixopluc del projecte Harnesstom, finançat per la Unió Europea, Soulblim ha començat a collir ja alguns dels diferents tomàquets que ha cultivat al parc agrari del Baix Llobregat i a aplegar-ne dades com la resistència al canvi climàtic, el valor organolèptic i la seva productivitat. Algunes d’aquestes espècies s’han modificat genèticament. Les dades de cada tomàquet es guarden a través d’un codi QR i se sistematitzen en una plataforma unificada de gestió on se sumen a les que proporcionen altres productors de l’Estat i de Bulgària, Itàlia, França, Israel, Itàlia i Països Baixos, països que també participen en el projecte. En ella, es comparteix informació sobre el germoplasma del tomàquet així com sobre materials, coneixements i tècniques de producció.

 

“El projecte vol sumar els esforços tant de científics com d’agricultors per millorar la qualitat de centenars de varietats de tomàquet a través de la recerca”, explica Jaume Torras, director de Soulblim. Torras afirma que la Unió Europea ha escollit Soulblim per al projecte “per la seva experiència en el cultiu de productes ecològics i de proximitat i per cultivar 24 dels 241 tomàquets amb característiques potencialment interessants per a consumidors, agricultors i xefs”. “El fet que el tomàquet és una hortalissa àmpliament cultivada i consumida, però amb una diversitat genètica reduïda el fa vulnerable a les malalties emergents i al canvi climàtic”, afegeix. Per tal de donar visibilitat a la iniciativa, Soulblim ha creat la campanya ‘A la recerca del millor tomàquet’.

Tomàquets abans de ser collits

Crida als restauradors

El projecte compta ja amb la col·laboració d’un vintena llarga de restauradors per tal de determinar el potencial gastronòmic de cada tomàquet i té l’objectiu d’incorporar-ne molts més. “Busquem sobretot restaurants que apostin per un producte de proximitat, ecològic i que el treballin bé a la cuina”, afirma. Els que vulguin fer-ho han d’omplir un formulari al web Els millors tomàquets per tal de rebre una caixa de tomàquets “i poder experimentar amb ells, fer les seves valoracions i puntuar les varietats d’acord amb el valor gastronòmic i comercial”. De moment, ja s’hi han apuntat restaurants i xefs com Xavier Pellicer, el Celler de Can Roca, Restaurant Hofmann, Virens Barcelona, Cinc Sentits o el Lluerna.

 

El web s’ha convertit en una espècie de wikipedia del tomàquet i en eina de consulta de molts productors, cuiners i gent interessada en aquesta hortalissa per la detallada informació que proporciona.

Un dels restauradors que participa en el projecte

Sobre Soulblim

Soulblim és un productor de Viladecans que encapçala Jaume Torras, representant de la cinquena generació de pagesos a la seva família. Conrea uns terrenys del Parc del Baix Llobregat, pròxims a la marina del delta i a les muntanyes de Sant Climent i Begues, amb tècniques d’agricultura ecològica i tradicional i també es dedica a la recerca i desenvolupament de cultius amb l’objectiu de mantenir la qualitat i sabor de sempre de la fruita i la verdura i les hortalisses. Treballa amb restauradors dissenyant produccions a mida que  s’adaptin a la seva cuina. Soulblim aposta pel producte de proximitat per tal de reduir el producte importat a Catalunya que recorre milers de quilòmetres abans d’arribar a la cuina i reduir així la petjada de CO₂ a l’atmosfera. Es dedica a la venda de proximitat i directa al consumidor dels seus productes que es poden adquirir al seu comerç en línia.

 

Sobre el projecte Harnesstom

Coordinat pel Centre Superior d’Investigacions Científiques i amb el suport del programa de recerca i innovació Horizon 2020, el projecte Harnesstom compta amb quatre àrees d’actuació per fer front als majors desafiaments del sector agrícola pel que fa al cultiu del tomàquet: millorar la seva tolerància al canvi climàtic i la qualitat; introduir resistències contra malalties emergents; i augmentar la resistència de les varietats europees. Hi prenen part un total de 22 institucions d’Espanya, Bulgària, Itàlia, França, Israel, Itàlia i Països Baixos. Té un pressupost d’1,1 ME.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: territorirural.cat/soulblim-participa-en-un-projecte-europeu-per-trobar-les-varietats-de-tomaquets-mes-resistents-al-canvi-climatic/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: territorirural.cat/soulblim-participa-en-un-projecte-europeu-per-trobar-les-varietats-de-tomaquets-mes-resistents-al-canvi-climatic/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: territorirural.cat/soulblim-participa-en-un-projecte-europeu-per-trobar-les-varietats-de-tomaquets-mes-resistents-al-canvi-climatic/ […]

  4. … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/soulblim-participa-en-un-projecte-europeu-per-trobar-les-varietats-de-tomaquets-mes-resistents-al-canvi-climatic/ […]

Comments are closed.