Dijous, 02 de maig del 2024

Un pas endavant per la seguretat biològica

|

- Publicitat -

El Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya fa “un pas endavant” per la seguretat biològica. Així ha descrit la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, la nova sala de seguretat biològica, que suposa incorporar equipament més avançat al Laboratori del qual disposen poques institucions a Catalunya i unes sales complexes que permetran posar en funcionament mesures d’alta seguretat en un espai molt reduït. En aquest sentit, Jordà ha destacat que la infraestructura “és de cabdal importància per reforçar la vigilància sanitària de malalties animals i plagues vegetals, com ara la Pesta Porcina Africana o la Xylella fastidosa que afecta les oliveres, entre altres plantes, i garantir la sanitat animal i vegetal, la salut de les persones i unes bones produccions”.

A més, la consellera ha assegurat que és un equipament indispensable per “garantir l’estatus sanitari del nostre país i les oportunitats que ens dona pel que fa a la viabilitat de les granges i explotacions agrícoles, i l’accés als mercats exteriors i d’altres estats membres”, així com per “la detecció ràpida de malalties i en la gestió de mostres en moments de crisis sanitàries”. Així mateix, la titular d’Agricultura ha posat de manifest que amb aquest Laboratori i la feina dels professionals que hi treballen “es vol continuar donant resposta, sobre la base de la seva condició de laboratori de sanitat animal i vegetal de Catalunya, als reptes presents i futurs en l’àmbit de la salut animal i vegetal”.

Publicitat

El Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya és el laboratori oficial de suport tècnic per al diagnòstic de les malalties previstes en els programes oficials de vigilància, control, lluita i erradicació en matèria de sanitat animal i vegetal de la Generalitat de Catalunya. Anualment, analitza unes 430.000 mostres procedents de 6.000 explotacions catalanes que suposen un total d’unes 500.000 anàlisis: unes 200.000 en boví, 255.000 en oví/cabrum, 14.000 en porcí, 15.000 en abelles, 3.000 en fauna salvatge i la resta en èquids, conills i gossos. Les principals malalties de diagnòstic animal que s’investiguen són: brucel·losi, llengua blava, leucosi, peripneumònia contagiosa bovina, IBR, BVD, Febre Q, Aujeszky, PPA, PPC, CAE, MAEDI VISNA i varroa en abelles.

Pel que fa a la sanitat vegetal, es prenen una mitjana d’unes 9.000 mostres anuals en el marc de campanyes i per a diagnòstic clínic a les explotacions i a qualsevol particular, cosa que suposa fins a 40.000 anàlisis. Aquestes analítiques permeten la detecció de fins a 600 organismes diferents: fongs, bacteris, virus, viroides, fitoplasmes, nematodes i artròpodes (insectes i àcars), 116 dels quals són organismes de quarantena.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you can find 68161 additional Information on that Topic: monrural.cat/2019/07/18/seguretat-biologica-laboratori/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Here you can find 56598 more Information on that Topic: territorirural.cat/seguretat-biologica-laboratori/ […]

Comments are closed.