Dijous, 22 de febrer del 2024

Sant Pere de Torelló instal·larà una nova caldera de biomassa per abastir el 95% de la població

L'objectiu és que, en 10 anys, tota l'energia que es consumeixi al poble sigui verda.

|

- Publicitat -

Sant Pere de Torelló va instal·lar, ara fa 30 anys, una de les primeres calderes de biomassa al país, fet que el va convertir en un municipi pioner a Catalunya. El 2019 en va instal·lar una de nova i, entre les dues instal·lacions, dona aigua calenta i escalfor al 70% del poble, de 2.500 habitants. Ara, preveu fer un pas més, i pretén substituir l’antiga caldera per una de nova que els permetrà abastir fins al 95% de la població. La Diputació de Barcelona finançarà amb 1,5 MEUR la nova caldera, que tindrà un cost total de 2,3 MEUR i serà realitat a partir de l’any que ve. L’alcalde, Jordi Fàbrega, destaca que això el convertirà en l’únic municipi del país en tenir total sobirania energètica.

La nova instal·lació, que substituirà l’antiga, suposarà un estalvi anual de 310.000 euros a la factura energètica de l’ajuntament i de més de 3.300 tones de gasos d’efecte hivernacle. La caldera, que com a màxim s’instal·larà durant el primer trimestre del 2024, permetrà oferir aigua sanitària calenta i calefacció al 95% de la població i, per tant, només quedarà un 5% descobert, de gent que viu en masies aïllades o bé no aposta per aquest tipus de sistema.

Publicitat
Interior de la caldera de biomassa més antiga de Sant Pere de Torelló i que es canviarà per la nova

Un reclam per a la indústria

Un altre aspecte a destacar és que la nova caldera generarà vapor d’aigua i permetrà subministrar-ne a les indústries que n’utilitzen per als seus processos de producció. Fet que els permetrà no haver de consumir combustibles fòssils. De fet, segons l’alcalde, això s’ha convertit en un reclam i ja hi ha empreses interessades en instal·lar-se a Sant Pere de Torelló perquè aquí hi ha una oportunitat de disposar d’energia verda.

El més important, per a l’alcalde, és que el poble tindrà sobirania energètica i, per tant, “no dependrà dels oligopolis que regulen el mercat com els hi dona la gana, pujant i abaixant el preu”.

La futura caldera té un cost total de 2,3 MEUR, dels quals la Diputació de Barcelona en finançarà 1,5 MEUR.

La caldera de biomassa de Sant Pere de Torelló

Biomassa de proximitat

La biomassa amb la que s’escalfa el poble de Sant Pere de Torelló prové dels boscos del voltant, a menys de 50 quilòmetres del poble. Cada any treuen excedent de fusta en unes 350 hectàrees de bosc.

Per altra banda, el municipi ha creat recentment una comunitat energètica amb veïns del poble per instal·lar plaques solars a tots els sostres. L’objectiu és que, en 10 anys, tota l’energia que es consumeixi al poble sigui verda.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]