Dissabte, 13 de abril del 2024

Saldes estrena un espai per a infants que pretén ser un petit pas per a tornar a tenir escola

L'Ajuntament ha cedit un espai de l'antiga escola i ha assumit els costos mentre que les famílies han fet les obres per condicionar-lo.

|

- Publicitat -

Fa 13 anys que Saldes, al Berguedà, es va quedar sense escola i, des de llavors, els infants del poble, de 304 habitants, han d’anar a Vallcebre, situat a uns 20 minuts per carretera de muntanya. Al municipi tampoc hi ha llar d’infants i no n’hi pot haver, precisament, perquè no té escola. Per solucionar aquest greuge, s’ha decidit obrir un espai per a infants de 0 a 6 anys. El nou servei ja té 5 nens i en breu seran 2 més. L’Ajuntament ha cedit un espai de l’antiga escola i ha assumit els costos mentre que les famílies han fet les obres per condicionar-lo. “Esperem que sigui una petita llavor per tornar a tenir escola”, afirma Violant González, una mare que remarca que portar-los en taxi fins a Vallcebre no és viable amb nens tan petits.

Xavier Casadessús és un pare de bessons i una nena de 7 anys que estudia a l’escola de Vallcebre, el poble del costat. “Portar-los aquí em permet poder treballar”, explica aquest granger tot dient que un dels aspectes que més valoren les famílies és tenir-los a prop. Sobretot quan alguns dels nens es posen malalts. “Més d’un cop la nena s’ha posat malalta, t’has de desplaçar a Vallcebre per recollir-la i tornar”, detalla. Si els tingués tots als poble, en canvi, tot seria més fàcil de gestionar.

Publicitat

Sense aquest espai familiar, no hi ha cap més alternativa perquè a Vallcebre no hi ha tampoc llar d’infants. Per això, valora molt poder-los deixar a l’Espai Familiar Pedraforca. Una satisfacció que també comparteix Violant González, mare d’una criatura d’un any i mig. “Estem molt agraïts perquè és un espai flexible, les famílies s’hi poden quedar o els pots portar o recollir, està molt bé”, afirma. Espera que, ara que s’ha vist que hi ha aquesta necessitat real, serveixi de “llavor” per tornar a tenir escola perquè ja hi ha força nens al poble. Ara hi tenen cinc infants i n’esperen dos més aviat. Però podria arribar a acollir una desena de nens de fins a 6 anys que són els que ja hi ha al poble.

Una altra mare, Mònica Brussel, explica que ell i la seva parella també treballen i que no podien deixar la criatura a diari amb els avis. També té una altra criatura de 9 anys, que estudia a Vallcebre. “Són uns quants quilòmetres”, apunta. I afirma que juntament amb la resta de famílies estan decidides a lluitar per reobrir l’escola.

El nou espai familiar s’ubica a l’antiga escola de Saldes

Un espai de trobada amb les famílies

Al capdavant de l’espai hi ha Anna Prat. Fins ara feia casal d’estiu al poble i les famílies li van proposar passar a fer l’acompanyament dels infants durant tot l’any. Quan se li pregunta pels beneficis, ho té clar. “És un espai per trobar-se entre iguals, no és el mateix que estar a casa jugant amb germans més grans; aquí es troben amb nens de la seva edat, amb un ambient preparat on poden fer joc lliure i córrer i jo estic aquí per acompanyar-los a ells i a les famílies durant aquesta etapa de criança”.

Per la seva banda, l’alcalde de Saldes, Mosès Masanas, ha lamentat no haver aconseguit “encaixar” jurídicament l’obertura de la llar d’infants per no tenir escola malgrat les converses que hi ha hagut amb el Departament d’Educació. Al final, remarca, un poble petit no pot permetre’s tenir una llar d’infants. Però una escola “és evident que salva un poble”, diu. És per això que, en paral·lel, estan treballant en un projecte de recuperació de pisos municipals amb la idea de baixar la mitjana d’edat i atraure més població. El següent pas serà recuperar altres serveis essencials com tenir un metge.

Des que el 2010 van tancar l’escola -un fet “traumàtic”, ha dit-, han vist com, malgrat ser una mica més grans que Vallcebre, aquest municipi i Gósol “aguanten molt millor” les projeccions de futur de població mentre que a Saldes “costa molt mantenir aquestes franges d’edat” sense escola ni llar d’infants.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies