Divendres, 27 de gener del 2023

De roses, de dracs i de Colòmbia

|

- Publicitat -

Males notícies: hem estat enganyats. Sembla a ser que les roses no neixen pas de la sang dels dracs. Un xoc, ho sé. De fet, si fem cas als darrers descobriments científics, els rèptils gegants tenen una incidència realment baixa en tot el procés (en realitat, la podríem definir com gairebé inexistent). Per contra, els experts apunten que tenir unes bones llavors, una terra fèrtil i gaudir de les cures constants dels pagesos són les bases per aconseguir flors ben vistoses. Ah! i els avions. Ells són realment imprescindibles, perquè les flors vermelles que guarneixen els carrers durant la Diada amb més consens social del país vénen de Sud Amèrica. De Colòmbia, concretament.

Segons les dades publicades per Mercabarna Flor, el mercat majorista de la flor tallada i plantes més important de Catalunya, dels set milions de roses que es comercialitzaran per Sant Jordi, el 61% provenen del país de la Shakira. Malgrat que la proporció de flors que arriben des de Colòmbia s’ha reduït en un 9% durant el darrer any, segueix sent el màxim importador de la Diada, seguit d’Holanda, 21%, i l’Equador, 9%. Però, per què passa això? No tenim roses als països catalans? Sí, però estan en clara minoria. Només un 7% de les flors que regalem són catalanes i un 2% valencianes.

No n’hi ha prou amb un cop l’any

Publicitat

“Una flor no fa estiu, si la demanda es concentra només per Sant Jordi, deixa de ser rendible cultivar-les”, explica l’Eduard Coll, un dels darrers agricultors de roses que resten a Catalunya. De fet, actualment només hi ha cinc explotacions dedicades a la producció d’aquestes flors a tot el país: quatre al Maresme i una al Baix Llobregat. “A diferència de la fruita, la rosa necessita atenció constant. Criar-la és molt complicat, no surt a compte dedicar-hi tant de temps i cures si no la pots vendre durant tot l’any”, especifica. És per aquest motiu que els productors de flor tallada empren cada cop menys espai per a les roses. “Acaba la temporada i en lloc de plantar-ne més, les substitueixes per plantes que donen més beneficis”, narra Coll.

Rams de roses a la Rambla de Girona | ACN

Això és per què les roses catalanes són de mala qualitat? En absolut. “El tall de Sant Jordi és especialment bo, però l’accés a la terra i els recursos és molt més car aquí que a Sud Amèrica, des dels treballadors, fins als productes que hem d’utilitzar”, conclou l’agricultor. Arran d’aquesta circumstància, els criadors catalans no poden competir ni amb els preus ni amb les quantitats que s’exporten des de Colòmbia i Ecuador. “A Catalunya disposen de menys terra i menys quantitat de flors. En general, les condicions que tenen davant els obliguen a encarir el producte”, explica Miquel Batlle, president del Gremi de Floristes de Mercabarna Flor, que conclou, “la pressió demogràfica ha portat una situació molt complicada per la pagesia”. Amb tot, si bé les roses estrangeres són més barates, ecològicament el seu cost és significatiu. El transport de les plantes es fa, principalment, en avió, fet que comporta la crema de tones de querosè.

Donada aquesta situació, és possible comprar flors locals amb una menor petjada ecològica? “Sí, si ho fas a una floristeria. Has de saber quines són les varietats de roses que es produeixen a Catalunya per poder-ne estar segur”, explica Batlle, “a més a més, els processos de conservació d’aquests establiments garanteixen una millor cadena de conservació de les plantes, pel que les flors aguanten més temps en bon estat”.

Les roses pels presos, un problema pels productors

I què passa amb la polèmica de les roses grogues? “Si hi ha rosa groga, no serà nostra, sinó que vindrà d’altres llocs”, ha explicat Salvador Floriach, un dels principals productors, a l’ACN. La iniciativa d’Òmnium Cultural d’incentivar la compra de flors grogues per tal de recordar els presos polítics, no ha comptat amb els agricultors catalans i pot suposar importants dificultats pel sector: segons Floriach, el 95% de les flors que es cultiven al nostre país són vermelles. “Al florista li demanaran més groga i tindrà més problema per aconseguir-la i a nosaltres ens en demanaran i no en tenim”, ha assenyalat.

Una dona d’esquena a la Rambla de Catalunya de Barcelona el dia de Sant Jordi | ACN

De fet, segons les dades de Mercabarna Flor, la majoria d’exemplars d’aquest tipus es compren a Holanda, malgrat que una part important es cultiva a l’Àfrica. Amb tot, segons les previsions del mercat majorista, la rosa groga no substituirà en cap cas la vermella, sinó que la complementarà. Concretament, estimen que el percentatge de flors d’aquesta varietat que es vendran al nostre país rondarà el 5%, la meitat que l’any passat.

Grogues, vermelles, de colors… En qualsevol dels casos, per Sant Jordi es compraran i regalaran al voltant de set milions de roses a tota Catalunya, el 30% de les vendes de tot l’any. El més important, seguir amb la tradició. Ja ho diu la dita, “Per Sant Jordi, rosa i llibre”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email