Diumenge, 23 de juny del 2024

Proposen més mesures per fer front als danys a la vinya provocats per senglars, cabirols i conills

Una diagnosi elaborada pel Departament concentra els danys a la vinya a Tarragona i Barcelona, i l'espècie que genera més danys és el senglar

|

- Publicitat -

Tancaments perimetrals de les finques, reforços per a barreres ja existents, tancats elèctrics, dispositius dissuasius olfactius o la gestió de la vegetació són algunes de les mesures que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha exposat per fer front als danys que les espècies cinegètiques originen a la vinya. Aquesta tarda, a Vilafranca, ha tingut lloc una nova reunió de la Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya emmarcada en el Pla de xoc que té el Departament en marxa per fer front a les sobrepoblacions d’algunes espècies que originen danys.

El Departament ha ofert assessorament per a l’aplicació de mesures preventives existents amb la finalitat d’assegurar la seva efectivitat sobre cada espècie concreta (senglar, cabirol o conill). També ha plantejat una enquesta molt específica a cada Denominació d’Origen (DO) que permetrà aprofundir en la problemàtica de danys en cada territori i en el coneixement i efectivitat d’alguna mesura preventiva. A partir d’aquests resultats territorialitzats, es podria posar en marxa alguna prova pilot específica per a danys a la vinya.

Publicitat

A la trobada, han assistit per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural el secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, i la directora de l’INCAVI, Alba Balcells. La reunió ha comptat amb la participació de representants de les Denominacions d’Origen, d’organitzacions agràries, agents locals, caçadors i experts en gestió de fauna.

Diagnosi sobre els danys a la vinya

La trobada també ha servit per presentar una diagnosi de la situació actual dels danys a les DO basada en l’anàlisi dels expedients d’autorització excepcional per caçar espècies cinegètiques que causen danys. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va tramitar l’any 2022 un total de 2.156 expedients de danys a l’agricultura, infraestructures, fauna i flora, control sanitari i ramaderia. D’aquests, només el 8% (175) estaven relacionats amb danys a la vinya. Els danys a la vinya es concentren, principalment, entre les demarcacions de Barcelona i la de Tarragona, un 77% del total de Catalunya, on hi ha més presencia de DO.

En relació amb les espècies responsables dels danys, el 90% d’expedients per danys a vinya han estat causats per porc senglar (65%), cabirol (15%) i conill (10%). Altres espècies com ara tudó, colom roquer, garsa i estornell presenten percentatges molts inferiors.

Reunió de la Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya

Una Taula específica de la vinya

Aquesta Taula de Cogestió s’emmarca en el Pla de xoc per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2024 d’Acció Climàtica, un pla que pretén reduir en tres anys les poblacions de senglar i altres animals salvatges i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya. Aquest Pla pretén assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels nostres ecosistemes i les activitats humanes.

Especialment, el Pla cerca treballar en la prevenció i la protecció de conreus amb una major dotació de recursos i promoure actuacions cinegètiques segures. L’INCAVI col·labora i treballa amb el Departament d’Acció Climàtica per aprofundir en el contacte amb el sector vitivinícola i garantir així una comunicació i efectivitat de les accions encaminades a apaivagar els efectes dels senglars i altres espècies animals que puguin perjudicar o malmetre la vinya i els conreus.

La Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya és una de les mesures anunciades en l’operatiu de l’INCAVI i les Denominacions d’Origen el passat mes de abril. Des de llavors, s’ha coordinat amb les DO i altres agents del sector i agents locals la identificació de parcel·les amb una possible major afectació a través d’un sistema de recollida de dades per zonificar i avaluar la intensitat dels danys.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: territorirural.cat/proposen-mes-mesures-per-fer-front-als-danys-a-la-vinya-provocats-per-senglars-cabirols-i-conills/ […]

  2. … [Trackback]

    […] There you can find 47196 additional Info on that Topic: territorirural.cat/proposen-mes-mesures-per-fer-front-als-danys-a-la-vinya-provocats-per-senglars-cabirols-i-conills/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: territorirural.cat/proposen-mes-mesures-per-fer-front-als-danys-a-la-vinya-provocats-per-senglars-cabirols-i-conills/ […]

Comments are closed.