Divendres, 03 de maig del 2024

Una plataforma visibilitza els micropobles

|

- Publicitat -

La Universitat Autònoma de Barcelona crea una eina informàtica per fer valdre els pobles menys poblats. GISASH (Sistema d’Informació Geogràfica per a uns Micropobles Actius i Sostenibles), és un sistema lliure i de franc que aplega informació sobre les característiques i la gamma de serveis i recursos disponibles als municipis de menys de 500 habitants de Catalunya. Actualment a Catalunya hi ha 336 micropobles, que representen prop del el 35% del territori i el 35% del total dels municipis, però en els quals viu menys del 2% de la població, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística del 2016. Creat de manera multi-participativa, en aquesta primera etapa del SIG hi ha col·laborat gairebé el 20% dels micropobles, provinents de 25 comarques.

“Les recerques anteriors ens suggereix que l’establiment en un micropoble de persones que arriben de ciutats pot fracassar per manca d’informació sobre aspectes com els recursos i equipaments disponibles, el relatiu aïllament i la limitada oferta de feina que poden oferir, així com, en el cas de molts municipis de muntanya, per la fredor i solitud de l’hivern. I també pot passar que persones provinents d’àrees rurals d’altres països s’hi acabin integrant molt bé, perquè coneixen el tipus de vida i feina que s’hi fa. Tant en un cas com en l’altre disposar d’informació completa, clara i representada visual i espacialment sobre els municipis d’interès pot ajudar a afavorir les possibilitats d’èxit d’un projecte vital tan important”, explica Ricard Morén Alegret, professor del Departament de Geografia de la UAB, investigador associat a l’ICTA i investigador principal del projecte HAMLETS.

Publicitat

Concretament, la plataforma es nodreix de cinc bases de dades. Una d’elles la constitueix una fitxa informativa elaborada per l’equip de recerca a partir d’enquestes realitzades a alcaldes, regidors i gestors dels municipis. Cada fitxa conté informació rellevant per a la vida quotidiana, com ara els equipaments i serveis disponibles en cada municipi (escoles, biblioteques, instal·lacions esportives, etc.), tipus de feina, associacions i organitzacions locals, disponibilitat de llars, projectes socials o mediambientals, etc. La resta d’informació prové de quatre bases de dades públiques.

“Aquest sistema d’informació geogràfica és una eina molt útil de treball i de consulta per a les administracions locals. No només perquè sistematitza les dades i les posa en conjunt representades espacialment, de manera que podem donar resposta àmplia, ràpida i precisa als ciutadans que cerquen informació sobre els nostres municipis. També perquè ens permetrà adaptar-nos millor a les necessitats que hi puguin tenir”, assenyala Mª Carme Freixa, presidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcaldessa de Vallfogona del Ripollès. “Alhora, dóna força idea de la realitat diversa que conviu sota la denominació de micropoble i demostra que la presència d’aquest tipus de municipis hi és per tot el territori”, ha afegit.

GISASH ha estat desenvolupat per membres del Departament de Geografia, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) i del Laboratori d’Informació Geogràfica i de Teledetecció (LIGIT), tots tres de la UAB. Hi han col·laborat també l’Associació de Micropobles de Catalunya i d’altres organitzacions relacionades amb l’àmbit rural. El seu desenvolupament forma part del projecte de recerca HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles, que impulsa La Caixa, amb la col·laboració de  l’Associació d’Universitats Públiques de Catalunya.

Sobre el projecte HAMLETS

El projecte HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles té l’objectiu investigar la geografia humana, la sostenibilitat i el debat sobre el «ser o no ser» dels municipis amb menys de 500 habitants de Catalunya. L’Associació de Micropobles de Catalunya hi participa activament. La hipòtesi principal del projecte és que la immigració -internacional i interna- té potencial per contribuir socialment, econòmica, mediambiental i cultural al desenvolupament sostenible de molts micropobles.

Els resultats globals del projecte serviran per conèixer millor l’arribada i l’assentament d’immigrants a micropobles, establir accions amb persones immigrades implementant iniciatives de desenvolupament sostenible i ajudar els municipis en l’arribada i l’acollida de nouvinguts amb solucions com el SIG web que ja s’ha posat en marxa.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.