Diumenge, 23 de juny del 2024

Patim l’espoli fiscal, ara podríem patir l’espoli de l’aigua per part del govern espanyol

Jordà exigeix que l'aigua que pugui sobrar amb la modernització del Canal d'Urgell es quedi a Catalunya

|

- Publicitat -

Si hi ha acord amb la CHE i el ministeri, les obres de les primeres 10.000 hectàrees podrien començar a final d’any
La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha exigit un acord perquè l’aigua que sobri amb a la modernització del Canal d’Urgell es quedi a Catalunya. Així ho traslladarà la setmana que ve en una reunió amb el Ministeri d’Agricultura i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) on l’acompanyarà el president del Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, per mirar de tancar aquest punt i poder començar a finals d’any les obres de modernització de les primeres 10.000 hectàrees de zona regable d’aquest canal. La consellera ha recordat que ja estan en avaluació ambiental i hi ha un pressupost de 138 MEUR per tirar el projecte endavant. “Hi ha plena disposició però cal compromís de totes les parts”, ha remarcat.

Jordà ha assegurat que el Govern està a “plena disposició i al costat” de la comunitat de regants per modernitzar el Canal d’Urgell però ha afegit que per fer-ho cal “sumar esforços” i així ho han parlat amb el president de la comunitat. Per això, ha dit que cal treballar amb el Ministeri d’Agricultura i la CHE, que són els qui tenen competències sobre la conca del Segre, per tal d’acordar que l’aigua que pugui sobrar amb la modernització del canal, es quedi a Catalunya. Segons la consellera, “és evident” que si el projecte el paga el país, cal tenir “totes les garanties” per disposar de l’aigua sobrant, ja que es tracta d’un bé finit i d’una qüestió “d’extrema responsabilitat”.

Publicitat

Jordà ha fet aquestes declaracions abans de presidir la clausura de la 21a Jornada Reg i Futur organitzada per la comunitat de regants i que enguany s’ha emmarcat en els actes de la 150a Fira de Sant Josep de Mollerussa. En aquest sentit, el president dels regants, Amadeu Ros, ha afegit que continuaran treballant i “pressionant” perquè aquest acord amb Madrid sigui una realitat i abans de final d’any es puguin començar les obres de modernització de les primeres 10.000 hectàrees. A Ros li consta que al ministeri i a la CHE “estan per la labor” i confia que així es posarà de manifest en la trobada de la setmana que ve.

Amb la modernització els regants preveuen alliberar aigua i el Govern vol que es quedi a Catalunya. Una part podria sevir per a l’harmonització del Segarra-Garrigues i la resta s’hauria de veure en funció de com es presentin els propers anys hidrològics.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies