Diumenge, 03 de març del 2024

Omplen Acció Climàtica de papers triturats per denúnciar la càrrega burocràtica dels ramaders i pagesos

"Ja n'hi ha prou de duplicar feina, el que ha de fer l'administració és simplificar-la"

|

- Publicitat -

Pagesos i ramaders han omplert aquest dijous de papers triturats l’entrada dels serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Lleida per denunciar l’excés de càrrega burocràtica. Alerten que la situació s’ha agreujat amb la nova obligació de presentar la declaració anual de residus perillosos, un tràmit que consideren que no haurien de fer perquè l’administració ja té aquesta informació. “Ja n’hi ha prou de duplicar feina, el que ha de fer l’administració és simplificar-la”, demana el responsable del sector Porcí d’Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri. El responsable de Sectors Ramaders d’UP, Jordi Armengol, diu que no es neguen a fer la traçabilitat dels residus, sinó “a treballar en debades”.

Unió de Pagesos recorda que està a favor de garantir la traçabilitat de la producció, els subproductes i els residus que es generen amb l’activitat ramadera, però exigeix a les administracions que utilitzin el principi de proporcionalitat i que tinguin en compte la càrrega que implica per als ramaders l’aplicació pràctica de legislacions cada vegada més nombroses i les obligacions que es generen. “L’administració ha de ser conscient que allò que demana s’ha de poder complir perquè ja n’estem cansats”, diu Armengol, que quantifica en gairebé mitja jornada el temps que “perden” a fer gestions burocràtiques.
“Ens hem de dedicar a tenir cura dels animals i no a passar tant de temps als despatxos amb paperassa”, alerta Saltiveri. Per aquests motius, Unió de Pagesos reclama al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que plantegi al Ministeri per a la Transició Ecològica que les granges estiguin “exemptes” de presentar la declaració anual de residus perillosos, tal com proposarà aquesta tarda el sindicat en una reunió a Madrid a la qual assistirà el coordinador nacional, Joan Caball, amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán.

Publicitat

La nova Llei estatal de residus (Llei 7/2022, de 8 d’abril) ha estès l’obligació de presentar la declaració anual a tots els productors de residus perillosos. El sindicat adverteix que les dades que cal aportar en aquesta declaració (tipus de residu perillós, quantitat produïda, destí i mètode de tractament) és una informació de la qual ja disposa l’administració ja que la gestió dels residus perillosos es fa mitjançant gestors autoritzats a través del Sistema Documental de Residus telemàtic (SDR), de manera que queda registrat tot el control documental de la gestió.

El responsable del sector Porcí d’Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri (dreta) i el responsable de Sectors Ramaders d’UP, Jordi Armengol (esquerra)

A més, recorden que el tipus de residus perillosos generats a les granges són sobretot envasos buits de productes biocides, envasos buits d’aerosols i diversos residus zoosanitaris que es produeixen en quantitats molt inferiors a les 10 tones/any que s’estableixen per considerar un productor de residus com a petit productor de residus perillosos.

Unió de Pagesos denuncia, per tant, que l’obligació de fer aquesta declaració suposa tornar a aportar la mateixa informació a l’administració, contravenint el principi inclòs a la Llei del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques (Llei 39/2015, d’1 d’octubre), segons el qual aquestes no haurien de requerir dades o documents que hagin estat aportats anteriorment.

A més de l’excés de càrrega burocràtica, el sindicat demana al Departament mesures per a aquelles explotacions cerealístiques més afectades per les pèrdues de producció per no comprometre la seva viabilitat. “Hi ha el problema de la rendibilitat de les granges però també de l’avorriment dels ramaders d’haver de fer tanta burocràcia i l’administració ha de pensar que si volem tenir pagesos i ramaders al territori han de simplificar les coses”, conclou Saltiveri.

Pagesos i ramaders convocats per Unió de Pagesos tiren papers triturats davant dels serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica a Lleida per denunciar l’excés de càrrega burocràtica

El Departament d’Acció Climàtica, al costat de pagesos i ramaders

Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, asseguren que estan al costat del sector i que entenen les seves demandes. Recorden, però, que es tracta d’una llei estatal i que per aquest motiu estan fent gestions per exigir a Madrid que clarifiqui la norma i acoti el rang de les activitats productores que tenen aquesta obligació.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: territorirural.cat/omplen-accio-climatica-de-papers-triturats-per-denunciar-la-carrega-burocratica-dels-ramaders-i-pagesos/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Information to that Topic: territorirural.cat/omplen-accio-climatica-de-papers-triturats-per-denunciar-la-carrega-burocratica-dels-ramaders-i-pagesos/ […]

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]