Dilluns, 27 de maig del 2024

Els ecologistes exigeixen una moratòria a l’espoli d’oliveres

|

- Publicitat -

Les entitats ecologistes Salvem lo Montsià i Gepec han organitzat activitats reivindicatives per denunciar la “sagnia” d‘oliveres monumentals espoliades. Malgrat no disposar de xifres concretes, ambdues organitzacions han assenyalat que la tramitació de la llei per protegir aquests exemplars ha intensificat les arrancades d’arbres. Per evitar-ho, reclamen al Govern que imposi una moratòria fins que finalitzi el tràmit parlamentari, així com una llei més “agosarada” que permeti preservar aquest paisatge”únic” característic de les Terres de l’Ebre.

Durant tot el cap de setmana, Gepec i Salvem lo Montsià han acostat les seves demandes a la ciutadania amb diferents activitats, com per exemple la visita guiada per diverses finques del terme municipal d’Ulldecona. Durant la primera parada del recorregut, als peus de l’Ermita de la Pietat, els participants han pogut copsar que moltes de les oliveres monumentals estan preparades per ser arrencades. Un cop rebudes les explicacions sobre la història i les qualitats d’aquests arbres, el grup s’ha traslladat fins a una finca on tots els exemplars van ser espoliats a finals de l’any passat. La ruta ha acabat en un tros on es conserven alguns exemplars mil·lenaris i també de centenaris. A més a més, a banda d’aquesta activitat, les accions reivindicatives també han inclòs un contacontes i una assemblea de clausura.

Publicitat

Segons ha explicat Jordi Monforte, de Salvem lo Montsià, cada dia es pot veure passar camions carregats d’oliveres tant de la vall d’Ulldecona com de l’interior de la comarca. Davant d’això, l’activista ha denunciat que l’acceleració de l’espoli és “perjudicial” per al territori atès que s’està perdent “una oportunitat de futur, dels projectes relacionats amb les oliveres, com l’oliturisme, que està en pujança, o visites turístiques”.

Una llei insuficient

La proposició de llei que actualment es debat al Parlament, només contempla la protecció dels arbres que tenen 3,5 metres de perímetre i 1,30 d’alçada. Per aquesta raó, Salvem lo Monstià i Gepec demanen que s’ampliï i que es protegeixi els arbres menors, també centenaris, que en quedarien fora. Segons un inventari de Gepec, l’any 2005 es van inventariar unes 1600 oliveres a la comarca del Montsià.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

14 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you can find 66542 additional Info to that Topic: monrural.cat/2019/04/07/moratoria-ecologistes-oliveres-monumentals/ […]

Comments are closed.