Divendres, 09 de juny del 2023

L’IRTA i l’IVIA valencià busquen conjuntament varietats d’arròs més resistents a les plagues i la salinitat

|

- Publicitat -

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) treballen plegats per desenvolupar noves varietats d’arròs més resistents a les plagues i a la salinitat. L’objectiu és garantir el futur del cultiu de l’arròs a les Terres de l’Ebre, un conreu que ha estat castigat tant pel canvi climàtic com per l’aparició del caragol maçana. Per això, els investigadors dels dos organismes han unit esforços a través del projecte “Millora de la resistència a estressos biòtics i abiòtics en varietats de l’arròs per fer front al canvi climàtic” (RICRES). El projecte finalitzarà al juny de 2024 i està finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació.

Actualment, la varietat més comuna d’arròs és la japònica, que tot i comptar amb bones qualitats agronòmiques, també està exposada a malalties com la fallada de l’arròs, provocada per un fong.

Publicitat

 

En el cas de la plaga del caragol maçana, present al Delta de l’Ebre des de l’any 2009, els pagesos assequen els camps i la llavor per combatre-la. Tot i que són unes mesures efectives, també agreugen el problema de la salinització. Segons l’especialista en arròs de l’IRTA, Mar Català, “el desenvolupament de noves varietats resistents són crucials” i permetran comptar amb “solucions senzilles i relativament econòmiques de controlar la malaltia per als arrossaires”.

 

Aquest divendres s’ha celebrat una jornada institucional organitzada per l’IRTA amb l’objectiu d’apropar la seva recerca als agents del territori. A més de visitar el centre de recerca d’Amposta, els participants han visitat un camp experimental a Deltebre on s’han sembrat diverses línies de varietats d’arròs per investigar el comportament agronòmic així com el seu nivell de producció.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email