Divendres, 03 de maig del 2024

L’impacte econòmic de la pesca marítima recreativa sobre l’Economia Blava de Catalunya s’estima en 90 milions d’euros

|

- Publicitat -

A Catalunya, hi ha aproximadament 54.000 pescadors recreatius, un 60% dels quals pesca principalment a la costa, el 34% practica principalment la pesca amb embarcació i el 6% restant són pescadors submarins. En termes generals, és una activitat altament masculinitzada (95% de participants masculins) i es practica en les franges d’edat entre 40 i 50 anys. Aquests són alguns dels principals resultats obtinguts mitjançant la implementació d’un Programa de seguiment continu de la pesca marítima recreativa a Catalunya iniciat l’any 2020 per l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), òrgan de cooperació entre la Direcció General de Pesca i Afers Marítims i l’Institut de Ciències del Mar.

Aquest Programa té els seus orígens l’any 2019 amb un estudi pilot que va recopilar dades a través d’enquestes en línia i de camp i va proporcionar les primeres xifres relacionades amb la pesca marítima recreativa a Catalunya i els seus impactes econòmics, socials i ambientals.

Publicitat

Pel que fa al volum de les captures obtingudes, els resultats indiquen que l’activitat amb un major impacte va ser la pesca des d’embarcació (760 tones anuals), seguida de la pesca des de costa (508 t) i la pesca submarina (98 t). En total, es va arribar a 1.366 tones anuals, xifra que representa un 5,3% de la captura comercial total a Catalunya l’any 2019.

L’impacte econòmic de la pesca marítima recreativa sobre l’Economia Blava de Catalunya s’ha estimat en aproximadament 90 milions d’euros, dels quals al voltant d’un terç representen impactes directes sobre botigues i distribuïdors d’articles de pesca.

L’estudi també revela que la pesca recreativa té un caràcter estacional marcat, amb pics d’activitat durant la temporada d’estiu i reducció durant l’època d’hivern. Aquesta diferència és encara més marcada en la modalitat de pesca de costa, amb una participació durant els mesos d’estiu que gairebé triplica la de l’hivern. En canvi, la pesca submarina presenta una diferència menor durant les dues estacions, ja que a l’hivern es redueix només a la meitat.

La pesca marítima recreativa és una activitat no professional que es practica com a activitat de lleure. Es practica en tres modalitats: des d’embarcació, des de costa i submarina. Aquesta activitat és molt rellevant a les zones costaneres catalanes i en els darrers anys està incrementant la seva popularitat a causa de l’augment de la demanda de les activitats de lleure a la natura i l’increment del turisme. Aquest creixement continu de l’activitat ha suscitat la necessitat d’estudiar-ne els impactes, tant en l’àmbit regional com de la Mediterrània i la Unió Europea.

Els resultats i l’experiència obtinguts al llarg de l’any 2019 constitueixen una primera radiografia de l’activitat, que ha estat el punt de partida d’un Programa de recollida de dades en continu iniciat l’any 2020. Aquest Programa es troba actualment en el segon any consecutiu de funcionament, i pròximament se’n publicarà un nou informe amb dades actualitzades.

La Unió Europea es fa ressò de l’estudi sobre la pesca marítima recreativa a Catalunya

Precisament, avui, 20 de maig, coincidint amb la celebració el Dia Marítim Europeu, la Comissió Europea publica l’Informe anual sobre Economia Blava, que inclou com a exemple d’estudi aquest treball pioner de l’ICATMAR sobre dimensionament de la pesca marítima recreativa d’àmbit regional, el qual aporta dades que reflecteixen la importància econòmica i social d’aquest sector de l’Economia Blava. És el segon any consecutiu que un estudi de Catalunya desenvolupat en el marc de l’Estratègia marítima de Catalunya 2030 es publica en aquest informe europeu.

La Comissió Europea ha reiterat en diferents ocasions la necessitat de recollir i monitoritzar aquesta activitat de lleure que alhora contribueix a l’Economia Blava,  i  forma part de la Política Pesquera Comuna. L’establiment d’una metodologia científicament contrastada ha de servir per facilitar l’obtenció d’aquesta informació a altres regions i fer-la comparable.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.