Dilluns, 29 de abril del 2024

200 milions d’euros per evitar els grans incendis

|

- Publicitat -

Amb una inversió de 200 milions d’euros es podrien reduir significativament els incendis a Catalunya. Aquesta és una de les conclusions de Miquel Rafa, director del departament de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera, després de l’èxit del projecte LIFE Montserrat. Durant cinc anys, catorze municipis de la muntanya de Montserrat han participat d’aquesta iniciativa, que posa el focus en la gestió forestal amb cremes controlades i ramaderia extensiva per evitar els grans focs. En total, 32.000 hectàrees on s’ha demostrat que aquest model de gestió del territori funciona i és útil per fer créixer uns boscos “més sans, menys vulnerable als incendis, amb una biodiversitat més rica i més ben adaptats al canvi climàtic” i perfectament reproduïble en altres punts del Mediterrani.

Però quines accions concretes s’han dut a terme? Rafa ha explicat que s’han talat arbres per reduir la densitat dels arbres. L’objectiu d’aquesta actuació és doble: primer, facilitar que els arbres creixin més sans i, després, disminuir el combustible disponible si esclata un incendi. Segons han demostrat els experts que treballen en el projecte, els arbres més sans creixen en els boscos on s’ha fet gestió forestal des del primer dia. A més, arran d’aquesta actuació s’han creat nous espais oberts, permetent la recuperació d’espais agraris o espais de pastura.

Publicitat

Amb tot, Asier Larrañaga, sotsinspector de bombers i membre dels GRAF, ha defensat la creació d’àrees estratègiques de gestió, però també ha assenyalat que “encara hi ha molta feina a fer per reduir la massa combustible dels boscos que queden entremig d’aquestes àrees estratègiques”. En l’incendi d’Òdena d’ara fa quatre anys, per exemple, les zones tractades en el marc del projecte LIFE, molt incipient, però van permetre confinar l’incendi de tal manera que les flames no van anar a més.

“Ara hi torna a haver bestiar pasturant, menjant, trepitjant o passant per aquests boscos, de manera que amb la seva activitat mantenen aquests espais”, ha explicat el tècnic de l’àrea de Territori de La Pedrera, David Sàez. Actualment, entre tots els municipis participants, hi ha una desena de ramats amb vuit explotacions que treballen activament: cinc amb cabres, dues amb vaques i una que té rucs.

El projecte Life Montserrat està coordinat per la Diputació de Barcelona, i hi participen com a socis beneficiaris el Patronat de la Muntanya de Montserrat, Bombers de la Generalitat de Catalunya, l’Associació de Propietaris Entorns de Montserrat, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, i la Fundació Catalunya La Pedrera.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

10 COMMENTS

Comments are closed.