L’Escola Agrària del Pallars està formant deu alumnes per garantir el relleu del sector de la carnisseria i la xarcuteria al Pirineu i qualificar futurs professionals per cobrir llocs de treball en empreses. El centre de formació disposa de deu places en empreses càrnies de la comarca on els alumnes fan pràctiques i perfeccionen els seus coneixements. El curs va començar al gener i s’allargarà fins a principis de l’any que ve, quan està previst que els estudiants obtinguin el certificat oficial que acredita les seves competències en carnisseria i elaboració de productes carnis. Aquest certificat vol afavorir la seva ocupació i, alhora, pal·liar les dificultats en el relleu generacional i la formació de professionals qualificats.
La directora de l’Escola Agrària del Pallars, Mari Pau Montoro, explica que van apostar per oferir aquesta formació després de constatar una preocupació “molt destacable” del sector en una jornada tècnica que es va fer l’any passat a Tremp.
El sector va alertar aleshores d’una manca de reconeixement de la professió, de la necessitat de fer formacions especialitzades, aconseguir més professionals qualificats, donar més visibilitat a la feina i apostar pel producte de proximitat i la qualitat.
Davant els problemes per trobar personal format, el centre va decidir posar en marxa aquesta certificació, juntament amb l’oficina Reintegra. La primera edició ha tingut una molt bona acollida per part del sector.
Aquesta modalitat dual permet un alt grau d’inserció laboral, ja que els alumnes passen un any en una empresa, formant-se segons les seves necessitats. El xarcuter Jaume Badia es mostra satisfet amb la posada en marxa d’aquesta formació, que li ha permès acollir una alumna en el seu negoci. “La nostra situació és dramàtica perquè no tenim relleu generacional i sembla que la gent jove no veu massa bé aquesta professió”, lamenta Badia.
La formació capacita els alumnes per fer la feina de carnisser i xarcuter. L’alumna Aurora Martín explica que aprenen a valorar de qualitat de la carn, a fer tasques d’especejament, preparació i elaboració de productes i preparats carnis, i a comercialitzar productes carnis. Martín està interessada a aprendre tots els cicles del producte carni per poder comercialitzar la carn d’una explotació ramadera familiar.