Dijous, 25 de abril del 2024

Les empreses de l’Ebre apliquen la tecnologia 5G per desenvolupar els seus projectes

Gràcies al CoEbrelab han pogut testar i desenvolupar una tecnologia que ofereix, principalment, una transmissió de dades molt més ràpida i fiable.

|

- Publicitat -

Diferents empreses de les Terres de l’Ebre han trobat en l’aplicació del 5G un camp per a desenvolupar els seus projectes. Gràcies al CoEbrelab, impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre al polígon industrial del Molló, han pogut testar i desenvolupar una tecnologia que ofereix, principalment, una transmissió de dades molt més ràpida i fiable. Aquest dimecres han presentat els seus projectes, entre els quals podem trobar: inspeccions industrials d’aerogeneradors amb drons, control de la distribució de l’aigua potable als municipis o inclús experiències de realitat virtual en la difusió dels jaciments ibers del tram final de l’Ebre.

L’empresa ebrenca Ebredrone té en les inspeccions industrials d’aerogeneradors de centrals eòliques una de les seves principals sectors d’expansió. Un projecte que tenen en marxa des de fa més d’un any i mig i al qual han incorporat la tecnologia 5G. Ho han fet en el marc d’un acord amb la Fundació Mobile World Capital i el mateix CoEbreLab, on han dut a terme els assajos.

Publicitat

Aquest dimecres, aprofitant la mostra, han portat fins a la nau del polígon del Molló una pala d’aerogenerador per fer una demostració de com efectuen revisions tècniques a aquests elements, que poden aixecar-se uns 200 metres del terra. “El valor afegit que ens aporta és una baixa latència en la transmissió d’imatges que capta el dron mentre vola i poder-les retransmetre a qualsevol punt del món amb un temps molt baix, només en uns mil·lisegons, amb uns retards molt baixos i una qualitat altíssima”, ha subratllat el director tècnic d’Ebredrone, Pau Jornet.

Aquesta elevada capacitat de transmissió d’imatges, a partir d’algoritmes d’intel·ligència artificial instal·lats en ordinadors, permet detectar i categoritzar els danys que les pales dels aerogeneradors poden partir pel seu mateix ús -fissures o erosions-. “Això suposa molta reducció de costos i en el temps de lliurament. Hi ha un recull de moltes imatges que una persona hauria d’estar darrere i fent una selecció per fer un informe tècnic. L’ordinador i la intel·ligència artificial redueix els temps de lliurament i oferir un informe d’una qualitat que no teníem”, ha precisat Jornet.

Responsables i tècnics d’Ebredrone envolen un dron dins de la nau del CoEbreLab del polígon del Molló de Móra la Nova durant la I Mostra de projectes

En el cas d’Ebredrone, consideren que la trobada d’aquest dimecres, a més de divulgar i mostrar un projecte innovador a altres agents vinculats al món 5G, permet materialitzar un “retorn” cap a l’espai CoEbreLab, on s’ha provat i desenvolupat. Una participació, a més, que permet compartir experiències i compartir sinergies amb altres empreses. Ho reconeix el director a les Terres de l’Ebre d’Aigües de Catalunya, Honori Royo.

L’empresa ha desenvolupat recentment un servei de comptadors “intel·ligents” instal·lats a la xarxa de distribució d’aigua potable que, a partir de la xarxa 5G, permet transmetre i disposar de les dades de lectures de consum i incidències del servei. Ha iniciat el seu desplegament, gràcies un conveni amb la Fundació Mobile World Capital, al polígon industrial de Móra la Nova i en una vintena de cases de persones que viuen soles -per verificar que es troben bé a partir de la monitorització del consum habitual d’aigua-.
“Què guanyem amb la xarxa5G? Podem comunicar qualsevol incident amb molta més rapidesa. Passem de 90 dies entre lectures; amb la tecnologia via ràdio 24 hores; i amb la 5G amb una hora podem avisar d’una incidència a l’interior d’una casa”, precisa. La idea és replicar aquest sistema desenvolupat a Móra la Nova a diversos punts on presten el servei a Catalunya i l’Estat, gràcies a un pla que opta als fons Next Generation.

Un dels comptadors que transmet dades via la xarxa 5G que Aigües de Catalunya ha instal·lat a Móra la Nova

Un videojoc per conèixer els poblats ibers

La tecnologia 5G, a més, s’obre pas també en aplicacions vinculades amb l’educació, la cultura i la difusió del patrimoni. L’empresa ExpaciaXR, per exemple, ha presentat unes ulleres de realitat virtual per difondre el patrimoni i els jaciments ibers de Tivissa i Vinebre. La transmissió i recepció de dades en temps reals, apunta, ajuda a fer més accessible l’experiència fent servir “dispositius més versàtils i econòmics”.
“Ens possibilita fer experiències més potents, recrear com eren els poblats i enriquir l’experiència. Fem com un videojoc educatiu per apropar les noves generacions a la cultura i gaudir de la visita”, apunta la cofundadora de l’empresa, Karina Simieli, qui matisa que l’objectiu no és “reemplaçar la visita”, sinó incentivar que els joves vulguin conèixer els espais presencialment.

A la I Mostra de projectes d’aquest dimecres un total de vuit empreses han mostrat les iniciatives que s’han provat al CoEbreLab durant aquest últim any. Des d’una xarxa privada que simula un entorn empresarial-industrial, connectivitat d’Internet en entorns rurals a mitja i llarga distància, el funcionament d’un ecògraf 5G per a proves mèdiques, formació professional específica en la matèria o realitat virtual en l’àmbit educatiu.

Ulleres de realitat virtual i món íber amb 5G, un dels projectes de la I mostra al CoEbreLab del polígon del Molló, a Móra la Nova

Vuit àrees a Catalunya

“Des del Govern vam entendre que havíem de portar aquesta tecnologia al territori perquè tindria molt impacte a tota l’activitat digital en qualsevol dels àmbits i negocis. Vam elaborar una estratègia el 2019 que incloïa la creació d’àrees 5G. En tenim vuit a Catalunya i estem molt ntents de mostrar avui els casos d’ús a les Terres de l’Ebre”, ha apuntat el responsable del desplegament de l’estratègia 5G de Catalunya i de les àrees 5G.

Considera Flores que aquest impuls, més enllà de fomentar el desplegament de la tecnologia 5G al territori, ha de permetre “identificar casos d’ús i d’impacte a través de les necessitats i reptes de qualsevol de les verticals de negocis i mostrar exemples concrets que donen resposta amb solucions i serves, amb tecnologia 5G, a reptes i necessitats que treballem en àrees com aquesta”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.