Diumenge, 23 de juny del 2024

Les cooperatives agràries estimen que les gelades poden fer perdre la meitat de la collita de fruita de pinyol

|

- Publicitat -

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) mostra la seva preocupació per l’afectació de les gelades del cap de setmana. L’entitat estima que es pot arribar a perdre la meitat de la collita prevista de fruita de pinyol, sobretot, préssec i nectarina. També han deixat danys importants en ametller i, en menor mesura, en poma i pera. Segons l’entitat, es tracta de la gelada més important dels darrers onze anys a les comarques lleidatanes. Els danys poden arribar al 80% en determinats conreus i zones, i es concentren al pla de Lleida, principalment al Segrià, les Garrigues, l’Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà. La FCAC demana a Agroseguro que agilitzi els peritatges a les finques afectades.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha explicat que les temperatures van arribar a quatre i cinc graus sota zero i el fred es va mantenir durant moltes hores. “El mal no és generalitzat sinó que dependrà molt de l’estat fenològic i, per això, es donarà de forma molt selectiva però important en segons quins cultius o varietats”, ha assenyalat. En aquest sentit, les cooperatives agràries demanen “una actuació urgent davant del danys provocats de les gelades, que se sumen a la delicada situació del sector de fruita de pinyol d’aquests darrers anys”.

Publicitat

 

La FCAC sol·licita una valoració dels danys “correcta i ràpida” per part d’Agroseguro, així com un seguiment de les afectacions per avaluar les pèrdues en els diferents cultius i que aquests danys es tinguin en compte per a la reducció de mòduls de l’IRPF a causa de la pèrdua d’ingressos que puguin patir els socis productors i les cooperatives per aquesta campanya.

 

A Catalunya, hi ha 38 cooperatives agràries que es dediquen a la fruita dolça i produeixen el 60% del total de la fruita de pinyol de Catalunya.

 

 

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies