Diumenge, 03 de març del 2024

Les altes temperatures de l’hivern han provocat canvis en la flora i fauna dels boscos

S'ha avançat la floració de plantes silvestres, ha aparegut prematurament la processionària del pi en comarques de l'interior i també s'ha avançat la presència del mosquit tigre.

|

- Publicitat -

El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) alerta que les altes temperatures de l’hivern han fet avançar la floració de plantes silvestres, com els rosers de muntanya; l’aparició de la processionària del pi en algunes comarques de l’interior i alta muntanya, i la presència prematura del mosquit tigre a la ciutat de Barcelona. Des de l’entitat expliquen que aquesta situació és conseqüència directa del canvi climàtic, que provoca hiverns cada cop més suaus i “altera els calendaris naturals de la fauna i la flora, els seus períodes de floració, reproducció o activitat”. Aquests canvis, a més, poden tenir conseqüències per al medi ambient, com la sequera o la producció de fruits.

Segons les observacions recollides pel CREAF, la floració de plantes silvestres s’ha avançat entre tres i cinc mesos. Els rosers de muntanya de les zones interiors, per exemple, han començat a florir quatre o cinc mesos abans del que és habitual, un fet inèdit que han observat les persones voluntàries del l’observatori RitmeNatura.

Publicitat

La floració de ginestes i la porrassina s’ha detectat tres mesos abans del que és habitual. Aquests canvis en les floracions tenen conseqüències per al medi ambient. Segons apunten els experts, s’allarga el període en què les plantes estan actives, augmenta el seu consum d’aigua i es donen situacions de més sequera.

A més, aquests canvis no es donen igual en tots els éssers vius i, per exemple, pot arribar a passar que les flors s’obrin ara però que els insectes no apareguin encara i, per tant, hi hagi problemes en la producció de fruits per manca de pol·linització. També poden provocar una major exposició a les glaçades, reduint la viabilitat i fertilitat.

Pel que fa a la processionària del pi, la seva detecció es va fer ja a principis de desembre, quan tocaria a finals de gener. Segons el voluntaris d’Alerta Forestal, ja n’hi ha al Ripollès, el Solsonès, la Vall d’Aran, la Noguera, la Garrotxa, Osona i la Selva.

Finalment, el projecte Mosquito Alert ha detectat el mosquit tigre a Barcelona des de l’1 de gener. Els experts del projecte asseguren que aquesta situació pot consolidar un desplaçament de l’activitat d’aquesta espècie a la tardor i principis de l’hivern i no tant a ple estiu.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]