Diumenge, 28 de abril del 2024

L’Ajuntament de Falset adquireix una antiga fàbrica tèxtil des d’on impulsar dos projectes vitivinícoles

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Falset ha comprat la nau de l’antiga fàbrica tèxtil Falbar per impulsar dos projectes vitivinícoles. D’una banda, es crearà un espai enoturístic per posicionar la capital del Priorat com un punt de divulgació d’aquest sector i la proposta optarà a fons europeus per ser una realitat el 2025. A banda, en els més de 4.000 metres quadrats de la nau també s’hi ubicarà el primer viver de cellers de la comarca per promoure projectes emprenedors. L’operació de compra s’eleva a 377.520 euros, que es retornaran en un préstec a quinze anys. La realització dels dos projectes suposaria una inversió final d’uns 3 MEUR i l’alcalde de Falset, Carlos Brull, ha apuntat que caldrà la implicació econòmica d’altres institucions supramunicipals.

 

Publicitat

Un cop adquirit l’edifici, que es troba al centre del nucli urbà i consta de dues plantes d’uns dos mil metres quadrats cadascuna, l’Ajuntament hi farà unes actuacions d’urgència per evitar-ne el deteriorament. D’aquesta manera, està previst que la brigada municipal adeqüi les entrades i les finestres de l’espai, que s’han malmès amb el pas del temps. Es tracta d’una sèrie de reparacions de petit calibre, amb les quals es buscarà evitar mals majors a l’immoble. Tot i això, el batlle Carlos Brull ha assenyalat que la conservació de l’edifici és correcta i que l’estructura es troba en bon estat.

 

El següent pas per part del govern municipal té a veure amb la recerca de pressupost que faci possible els dos projectes vinculats amb el món del vi. D’una banda, la planta superior de l’antiga fàbrica tèxtil es destinarà a la projecció d’un espai turístic que incorporarà una àrea d’informació i reserva d’activitats, espais expositius immersius, zones de tast i de presentació. Si la proposta rep el vistiplau dels fons Next Generation, podria convertir-se en una realitat el 2025.

 

Si per contra, no s’aconseguissin ajudes europees, el projecte no es paralitzaria, sinó que s’allargaria en el temps, tal com ha assenyalat Brull. De moment, el govern municipal resta a l’espera de la convocatòria d’aquestes subvencions, que posen l’accent en la transició energètica. Aquest seria el primer projecte pel qual s’apostaria la recuperació de l’antiga fàbrica manufacturera, el qual s’espera que creï fins a deu llocs de treball.

 

Segons l’alcalde, es tracta d’una iniciativa que requerirà d’un esforç econòmic d’altres institucions supramunicipals i que de moment, compta amb el suport d’agents vinculats al sector vinícola del conjunt de la comarca. En aquest context, Brull ha fet una crida perquè altres administracions, com és el cas de la Generalitat o la Diputació de Tarragona, materialitzin el seu suport mitjançant ajudes econòmiques en un futur.

L’antiga fàbrica tèxtil Falbar, recentment comprada per l’Ajuntament de Falset, es troba al nucli urbà de la ciutat

Un viver de cellers per a deu emprenedors

A la planta baixa de la nau industrial s’hi ha projectat el primer viver de cellers de tot el Priorat. La proposta es planteja com un espai on emprenedors del món del vi podrien comptar amb tot l’equipament necessari perquè puguin crear i posar en marxa el seu propi celler a la comarca. Entre altres serveis, s’hi trobaran una zona de recepció de raïm, de desrapadora i premses, un laboratori, dipòsits de fermentació, espai de criança, zona per embotellar, sales climatitzades i un magatzem.

 

La iniciativa funcionarà com un cotreball en el que els integrants podran compartir eines i costos durant la fase inicial del seu negoci. En un primer estadi, es calcula que hi podrien treballar una desena de professionals.

L’antiga fàbrica tèxtil Falbal té dues plantes d’uns 2.000 metres quadrats cadascuna

Una empresa manufacturera que donava feina a 700 persones

L’empresa Falbar va estar en actiu fins fa onze anys, després que presentés concurs de creditors. A la fàbrica hi van arribar a treballar unes 700 persones, moltes de les quals del poble, però des del tancament del negoci la nau va quedar en mans de quatre entitats bancàries. Ara, l’operació de compra amb l’Ajuntament de Falset s’ha materialitzat per 377.520 euros. Segons Brull, la situació financera del consistori ha fet possible l’endeutament, amb un préstec que s’haurà de retornar en els pròxims quinze anys.

 

Actualment, al primer pis s’hi poden veure encara vestigis de l’antiga fàbrica que elaborava camises. Part de la maquinària, així com la cadena de planxada, les bobines i els botons encara són presents en aquest espai que en un futur albergarà l’espai enoturístic que pretén ser un punt de divulgació de la comarca.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.