Dissabte, 13 de abril del 2024

La UGT-FICA continua lluitant pel SMI al sector agroalimentari presentant una demanda al TSJC

El sindicat critica l'actitud d'UP i JARC i considera que adequar els salaris a l'SMI no ha de ser motiu de negociació, tal com planteja la patronal, sinó que s'ha de complir per llei.

|

- Publicitat -

La UGT-FICA ha presentat una demanda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la patronal del camp, integrada per Unió de Pagesos i JARC, per exigir l’adequació al Salari Mínim Professional (SMI) de tots els grups professionals regulats pel conveni agropecuari de Catalunya. El sindicat assegura que el conveni, acordat el 2020, estableix sous inferiors a l’SMI per a 5 de les 7 categories professionals que regula. La UGT critica l’actitud d’UP i JARC i considera que adequar els salaris a l’SMI no ha de ser motiu de negociació, tal com planteja la patronal, sinó que s’ha de complir per llei. Segons el sindicat, hi ha uns 60.000 treballadors afectats, que cobren uns 700 euros anuals per sota del que fixa la normativa.

Després de dos anys de negociacions amb Unió de Pagesos i JARC i de denunciar-ho al Tribunal Laboral de Catalunya, la UGT-FICA de Catalunya ha acabat acudint a la justícia per exigir l’adequació salarial de totes les categories professionals que recull el conveni agropecuari de Catalunya. “Adequar les taules salarials a l’SMI ve donat per llei i no pot ser una concessió de la patronal”, ha afirmat el secretari general de la UGT-FICA de les Terres de Lleida, Xavier Perelló.

Publicitat

El sindicat assenyala que, actualment, 5 de les 7 categories professionals del conveni es troben per sota del salari mínim i no s’han adequat les taules salarials ni de l’any 2020 ni tampoc del 2021, amb la conseqüent pèrdua de poder adquisitiu que això suposa per als treballadors. Des de la UGT han explicat que aquestes 5 categories el salari anual previst se situa en 13.300 euros, quan, segons el salari mínim interprofessional, haurien de percebre 14.000 euros, és a dir 700 euros més. Tot i això, el sindicat està negociant a Madrid perquè l’SMI s’incrementi fins als 1.100 euros, en lloc dels 1.000 actuals.

En aquest sentit, Perelló considera una “anomalia” la situació que es dona al conveni agropecuari i “vergonyosa” l’actitud de la patronal del camp en relació amb aquesta qüestió. “Esperem que la demanda els faci reflexionar del que estan fent malament i, si no, que la justícia ens acabi donant la raó i que les taules salarials estiguin adequades al que diu la llei”, ha afirmat Alicia Buil, secretària del sector agroalimentari de la UGT-FICA de Catalunya.

Al marge de la demanda judicial, la UGT no descarta dur a terme protestes davant de les seus d’Unió de Pagesos i de JARC per tal que atenguin les reivindicacions del sindicat en relació amb l’adequació dels salaris del conveni agropecuari.

D’altra banda, el sindicat preveu sol·licitar al govern espanyol que el reial decret on es fixa l’SMI s’estableixi també l’obligatorietat d’adequar els diferents convenis col·lectius al salari mínim previst. Així mateix, també planteja presentar al·legacions contra el Pla de la Política Agrària Comuna (PAC) de l’estat espanyol per tal d’establir que els salaris al camp hagi de ser, com a mínim, iguals a l’SMI. El sindicat també reclamarà al Govern establir el compliment de les condicions laborals que fixa la normativa a l’hora de concedir ajuts al sector agrari.

Segons la UGT-FICA, al conveni agropecuari de Catalunya hi ha uns 60.000 treballadors que cobren per sota de l’SMI, entre fixes i eventuals.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: territorirural.cat/la-ugt-fica-continua-lluitant-pel-smi-al-sector-agroalimentari-presentant-una-demanda-al-tsjc/ […]

  2. … [Trackback]

    […] There you will find 50920 more Information on that Topic: territorirural.cat/la-ugt-fica-continua-lluitant-pel-smi-al-sector-agroalimentari-presentant-una-demanda-al-tsjc/ […]

Comments are closed.