Dissabte, 18 de maig del 2024

La sequera amenaça la biodiversitat del sòl i els nutrients a Europa

|

- Publicitat -

La sequera associada al canvi climàtic amenaça la biodiversitat del sòl i posa en perill el cicle de nutrients a Europa, ja que frena la descomposició de les fulles caigudes. Aquesta és la conclusió d’un estudi europeu liderat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la UAB. L’experiment s’ha fet en 54 parcel·les amb vegetació arbustiva natural situades al Regne Unit, Holanda, Dinamarca, Hongria, Espanya i Itàlia, abastant un ampli rang de temperatures i precipitacions. Concretament, els investigadors han simulat durant quatre anys dos efectes associats al canvi climàtic: que cada vegada plou menys i que cada cop fa més calor.

Concretament, a les parcel·les amb les condicions alterades, els investigadors han estimat la velocitat de descomposició de les fulles, comparant-la amb la d’una parcel·la on no s’ha fet cap tractament experimental. A més, en totes s’ha mesurat la quantitat de col·lèmbols, un grup molt ampli d’animals diminuts que viuen al sòl, molt semblants als insectes, que són una peça clau en la descomposició de les fulles i branques que cauen a terra i en el reciclatge dels nutrients perquè les plantes els puguin aprofitar. Si els col·lèmbols i altres organismes implicats en la descomposició de les restes vegetals van desapareixent, les plantes tindran moltes dificultats per aconseguir els nutrients que necessiten, els animals que se les mengen també, així com els que es mengen aquests animals.

Publicitat

Així, la sequera no només va reduir el nombre total i la quantitat d’espècies de col·lèmbols que estan presents en el sòl, sinó que a més, les espècies que van resistir estan evolutivament més emparentades entre si. Això redueix l’eficàcia amb què els nutrients tornen a estar disponibles per a les plantes. Pel que fa a l’efecte de l’escalfament, l’impacte sobre els col·lèmbols i la descomposició de les fulles va ser molt lleu. Malgrat això, el mètode experimental emprat va aconseguir un augment de temperatura de tan sols mig grau, molt per sota de les prediccions actuals de canvi climàtic per al futur més immediat. Així, no es pot saber què hagués passat si s’haguessin aconseguit temperatures més similars a les previstes.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

11 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] There you will find 75725 additional Information to that Topic: monrural.cat/2019/06/26/la-sequera-amenaca-la-biodiversitat-del-sol-i-els-nutrients-a-europa/ […]

Comments are closed.