Divendres, 13 de desembre del 2024

La Platafoma PRIMA, d’integració d’energies renovables i emmagatzematge, s’instal·larà a Gurb

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha signat el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Gurb, l’Ajuntament de Vic, el Consell Comarcal d’Osona i la Universitat de Vic per tal d’instal·lar a Gurb la Platafoma PRIMA, que desenvolupa l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). PRIMA serà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge, que ha de permetre l’assaig industrial i la validació de tecnologies, productes i serveis d’emmagatzematge energètic i energies renovables en un entorn real.

Foto de l’acte de signatura del conveni

Jordà ha recordat que “la innovació, la recerca i el desenvolupament de noves tecnologies energètiques seran claus per assolir la neutralitat climàtica l’any 2050”“Per això”, ha afegit la consellera, “el Departament d’Acció Climàtica fa aquesta important aposta per la Plataforma Prima, una infraestructura estratègica per a l’èxit de la transició energètica i la transformació verda a Catalunya, i ja hem destinat 3 milions d’euros per al finançament del projecte a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN)”.

Publicitat

 

El conveni preveu la cessió d’una parcel·la de 12.500 metres quadrats per part de l’Ajuntament de Gurb per a la ubicació de l’equipament, i estableix els termes per portar-ne a terme l’execució. A més, també incorpora acords de col·laboració en els àmbits cientificotecnològic –participació conjunta en projectes de R+D+i, consultoria i assessoria o la transferència de coneixement, entre d’altres-, en formació en el camps acadèmic i professional –com ara la cerca d’oportunitats de col·laboració docent en graus, màsters i doctorats entre la UVIC-UCC i el personal d’IREC-, i en la divulgació a la societat.

 

La Plataforma PRIMA serà una plataforma d’assaig i demostració en entorns reals de tecnologies energètiques i de noves solucions i productes en la fase prèvia a la seva introducció a mercat. Està integrada per diferents plantes pilot d’escala industrial, en les quals es podrà experimentar i validar projectes de manera compartida entre diferents agents del sector. Els àmbits tecnològics de les plantes pilot seran els sistemes d’hidrogen; l’electrificació i flexibilitat; les energies renovables i l’emmagatzematge; l’energia tèrmica; l’eficiència energètica; la mobilitat sostenible, i la bioenergia. S’estima que el projecte atraurà 42 projectes de recerca en els seus primers anys d’activitat.

 

L’equipament tindrà una orientació dual, ja que per un costat facilitarà la investigació aplicada i el desenvolupament tecnològic i, per l’altre, prestarà serveis orientats al mercat. L’objectiu és esdevenir la infraestructura de referència en integració de renovables i emmagatzematge d’energia, i estimular la col·laboració amb institucions públiques, universitats, centres de recerca, empreses privades, agrupacions empresarials i comunitats energètiques en l’àmbit de la transició energètica. Ja hi ha una vintena d’institucions i empreses associades a l’IREC que han manifestat el seu interès en la Plataforma PRIMA per desenvolupar nous productes i serveis.

 

La implantació de la Plataforma PRIMA a Osona reforça l’aposta de la comarca per abordar la transició energètica, i permetrà establir sinergies amb moltes de les iniciatives que ja s’hi estan desenvolupant, així com aprofitar el seu potencial en àmbits com la bioenergia a partir de la valorització energètica dels residus de la ramaderia. La presència de l’IREC a Osona es completarà amb la instal·lació a la mateixa àrea dels Camps Experimentals, que seran espais oberts que donaran servei a les línies de recerca ja operatives de l’ens.

 

El desenvolupament de la Plataforma PRIMA forma part de la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic que impulsa el Govern. La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 identifica la recerca i innovació i el desenvolupament empresarial com dues de les estratègies que cal aplicar de manera intensiva per tal d’assolir, l’any 2050, un model energètic neutre climàticament i basat en les energies renovables. A més, també contribueix al desenvolupament econòmic i social de la comarca, en línia amb els objectius que definirà l’Agenda Rural que està definint el Departament.

Foto dels signants del conveni

Tret de sortida al projecte Nova Energia Osona

La consellera també ha participat aquest matí en la inauguració del projecte Nova Energia Osona (NEO), una iniciativa del Consell Comarcal d’Osona per impulsar la transició energètica en aquesta comarca i assolir una reducció del 40% en les emissions de CO2 l’any 2026. El projecte consisteix en un conjunt de 609 mesures en l’àmbit de l’estalvi i l’eficiència i les energies renovables que impliquen els 50 municipis osonencs, i que s’han d’implementar a partir de la col·laboració público-privada.

 

NEO preveu mesures en cinc grans àmbits de treball, que són l’energia tèrmica, l’energia elèctrica, la mobilitat, les comunitats energètiques i altres actuacions complementàries. Les actuacions, que van des de la instal·lació d’equips de biomassa fins a la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics passant per la construcció de cobertes fotovoltaiques o de plantes d’emmagatzematge d’energia, tenen com a objectius finals la substitució de les fonts energètiques contaminants, l’optimització de la demanda d’energia i l’apoderament de la ciutadania. Així, per exemple, un dels objectius és dotar cada municipi de la comarca d’una comunitat energètica.

 

Aquest projecte, basat en les instal·lacions de petita i mitjana dimensió i en la participació ciutadana, s’alinea amb el model de transició energètica impulsat per la Generalitat de Catalunya. De fet, l’ICAEN va obrir el passat desembre una convocatòria de subvencions, dotada amb 3,6 milions d’euros, per dotar els consells comarcals de tècnics en energia que donin suport als municipis en projectes d’energies renovables i garantir i coordinar la participació del territori.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

Comments are closed.