Diumenge, 23 de juny del 2024

La nova comarca del “Lluçanès” en perill

Santa Maria de Merlès descarta entrar a la nova comarca: "Preferim quedar-nos al Berguedà"

|

- Publicitat -

L’Ajuntament ha ratificat en un ple els resultats obtinguts a la consulta del 2015 on va guanyar el ‘no’ al poble

Santa Maria de Merlès ha descartat formar part de la futura comarca del Lluçanès després de conèixer la voluntat del Govern de fer-la realitat abans de les eleccions municipals del maig. L’any 2015 aquest municipi ja va votar-hi en contra, amb un 78% de vots, i ara han ratificat aquella decisió durant un ple extraordinari. “Defensem el vot que ja va sortir en aquell moment”, diu a l’ACN el seu alcalde, Josep Costa, que afegeix que no estan en contra de la iniciativa però que, senzillament, prefereixen quedar-se al Berguedà. No veuen el canvi clar: “No saben els pros i contres ni de quina manera es farà”. Entre els motius per quedar-se al Berguedà destaca les bonificacions per ser comarca de muntanya o els descomptes al Túnel del Cadí.

Publicitat

L’Ajuntament de Santa Maria de Merlès va convocar la setmana passada un ple extraordinari per posicionar-se en contra de formar part de la nova comarca del Lluçanès. La decisió arriba després de l’anunci que va fer el Govern que volia desencallar la creació de al comarca perquè sigui una realitat abans de les eleccions municipals del 28 de maig. Malgrat que en la consulta del 2015 va guanyar el ‘sí’ amb un 70,73% dels vots, els resultats van ser complexos, ja que el ‘sí’ es va imposar a vuit municipis i el ‘no’ a cinc. Un d’aquests municipis on es va rebutjar a formar part d’una nova comarca va ser precisament a Santa Maria de Merlès.

L’alcalde del municipi, Josep Costa, explica a l’ACN que el fet de formar part del Berguedà els aporta alguns beneficis com les subvencions que reben per estar situats a una zona de muntanya. Considera que el funcionament “d’una comarca tan dispersa com el Lluçanès pot ser difícil”. “No tenim res en contra de la comarca, però de moment no en volem formar part”, aclareix. “Ens diuen que hi entrem i si no ens agrada en sortim. Però nosaltres demanem que la creïn i, si ens agrada, ja hi entrarem”, conclou.

Ara, el consistori traslladarà l’acord de ple al Govern, al Parlament, a la Comissió de Delimitació Territorial, al Síndic de Greuges, als grups polítics del Parlament, als consells comarcals del Berguedà, Osona i el Bages, i també a tots els municipis que haurien de formar part de la nova comarca.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies